Aveti un copil si nu ii place la gradinita? Nu stiti ce sa faceti si va ganditi sa il retrageti, din aceasta cauza? Loredana Ionascu, psiholog la clinica TerapiaM, va spune cum trebuie sa procedati pentru a trece cu bine peste aceasta etapa.
Adaptarea se face in 2-4 saptamani
In general, adaptarea la gradinita dureaza intre doua saptamani si o luna, insa acest termen depinde de copil – fiecare este diferit si are nevoie de o anumita perioada pentru acomodare. Daca micutul a stat pana la aceasta varsta numai cu parintii sau cu bunicii, va trata mersul la gradinita ca pe un abandon. In acest caz va plange si va dori sa fie dus inapoi acasa. Pentru a trece cu bine peste aceasta etapa dificila, atat parintii, cat si educatoarea joaca un rol educativ foarte important.
In primul rand, in cazul in care copilului nu ii place la gradinita si nu mai vrea sa mearga a doua zi, trebuie sa aflati motivul. In nici un caz nu il retrageti de la gradinita. Este posibil sa fie o reactie legata de un eveniment anume si totul s-ar putea rezolva daca este inlaturata cauza.
Pe de alta parte, multi copii isi ‘santajeaza emotional parintii si ii influenteaza, in special prin plans, daca acestia permit un astfel de comportament. Nu ii aratati micutului ca sunteti impresionati de purtarea lui, fiti calmi, fermi si zambiti mereu pentru a induce incredere. De asemenea, este indicat sa ii explicati, rabdatori, ca va veti intoarce dupa el si sa ii spuneti si cand.
Educatoarea trebuie sa se imprieteneasca cu cel mic, sa ii faca cunostinta cu ceilalti copii, sa afle ce jocuri ii plac si sa se asigure ca gradinita este perceputa ca pe un lucru frumos, de care copilul are nevoie pentru a socializa si a invata lucruri noi.