• cererea-tip pentru înregistrare în R.N.R.C. (Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate)
  • dovada că eşti autorizat/înregistrat conform cerinţelor Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
  • contractul de prestări servicii, încheiat cu un laborator autorizat
  • reţeta consacrată, fluxul tehnologic şi utilajele necesare fabricării reţetei
  • schiţa spaţiului, cu amplasarea echipamentelor folosite la fabricarea reţetei n capacitatea de producţie exprimată în kg/l/zi
  • certificatul de înmatriculare la Registrul Comerţului
  • actul de identitate al solicitantului sau al persoanei împuternicite, în copie n opis cu documentele depuse.

Comisia verifică la faţa locului

O comisie formată din reprezentanţi ai Direcţiei judeţene pentru agricultură verifică documentaţia şi, în maximum 15 zile, este obligată să-ţi comunice dacă există neconformităţi şi să-ţi solicite completările necesare. Apoi, membrii comisiei vor veni şi vor face verificări la faţa locului.
Dacă totul este în regulă, comisia va preleva şi va sigila o probă din produsul ce urmează a fi atestat. Pe cheltuiala ta, va trebui să trimiţi această probă la un laborator autorizat, care să confirme că reţeta a fost respectată. Procesul- verbal de constatare trebuie înaintat Direcţiei judeţene pentru agricultură.
La rândul ei, aceasta va înainta procesul-verbal, însoţit de raportul laboratorului, Direcţiei generale pentru industrie alimentară, care va transmite Ministerului Alimentaţiei şi Dezvoltării Rurale (M.A.D.R.) “Propunerea de atestare pentru înscrierea în R.N.R.C.”.

Ce criterii trebuie îndeplinite

Producătorii trebuie să probeze, prin documente autentificate, că folosesc reţete specifice locului, transmise din generaţie în generaţie. Producţia trebuie să includă şi operaţiuni manuale. Materia primă, de provenienţă locală, trebuie să fie 100% naturală, fără amelioranţi de gust, coloranţi şi alte chimicale.
Cantităţile sunt limitate la 800 kg pe zi, pentru produsele de panificaţie, şi 400 kg sau litri pe zi, pentru celelalte.

E bine de ştiut! Marcarea prin logo

M.A.D.R. va elibera documentul “Atestat produs alimentar obţinut conform unei reţete consacrate româneşti” şi va marca produsul cu un logo (foto).
De reţinut că acest logo este proprietatea exclusivă a M.A.D.R. şi că el nu poate face obiectul unei cesiuni, al unui gaj sau al unei alte garanţii reale şi nici al unei executări silite.
 

Urmărește-ne pe Google News