„Pe 1 iulie, o să avem platforma la care STS a muncit. Este destul de intuitivă. Dacă pentru vaccinare aveam vaccinare-covid.gov.ro, înlocuim primul cuvânt, adică certificat-covid.gov.ro”, a spus Andrei Baciu.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a precizat că oamenii care vor accesa acest site și își vor face un cont, la care vor atașa o adresă de e-mail, vor primi apoi un link.
Accesăm linkul și ne duce către platforma respectivă, de unde descărcăm certificatul care va fi valid pentru noi. Vor fi câteva date de autentificare cerute, ca să ne asigurăm că cine introduce și cine solicită un certificat pentru o persoană este și persoana care îl primește.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu:
Întrebat cum procedează cei care doresc să obțină pașaportul COVID și pentru rude, nu doar pentru ei, Andrei Baciu a răspuns: „Aici o să fie mesaje cu dublă confirmare, o să avem adresa de e-mail, adică aceste lucruri vor putea fi făcute”.
Secretarul de stat a precizat că și cei care nu au acces la internet vor primi acest certificat și a enumerat două posibilități: cu ajutorul medicului de familie sau cu ajutorul DSP-ului din județul respectiv.
Cum funcționează certificatul digital UE
Certificatul permite „să călătoriți mai ușor și în siguranță prin UE, demonstrând că ați fost vaccinat, aveți un test cu rezultat negativ sau v-ați vindecat de Covid-19 în ultimele șase luni”, a informat Parlamentul European.
Concret, informația din certificat va fi cuprinsă într-un cod QR, care poate fi prezentat în format electronic, pe smartphone sau tabletă sau poate fi imprimat.
Certificatul va fi gratuit și va fi disponibil de la 1 iulie, iar acest sistem va funcționa timp de 12 luni.
Poate fi folosit ca document de călătorie?
Potrivit Parlamentului European, certificatul digital nu poate fi folosit, singur, ca document de călătorie. „Veți avea nevoie în continuare de pașaport sau de alt document de identitate”, a explicat instituția condusă de David Sassoli.
Certificatul nu este obligatoriu pentru a putea călători. În lipsa acestuia se vor aplica regulile specifice fiecărei țări. „Însă posesia certificatului vă va ușura călătoriile. De exemplu, ar putea să vă scutească de carantină”, a informat Parlamentul European.
Totuși, dacă într-unul din statele UE intervin situații excepționale, „cum ar fi apariția subită și propagarea unei noi tulpini, se pot impune noi restricții”.