prezentam in continuare cateva sfaturi care va pot fi de folos in cazul in care vreti sa obtineti o slujba buna. Amanunte aparent nesemnificative – timbrul vocii, zambetul, mimica, gesturile – sunt importante. Trebuie folosit un timbru cald, grav, fara accente stridente. in timp ce vorbeste, candidatul trebuie sa-si priveasca angajatorul in ochi. Evitarea privirii interlocutorului denota neincredere. Psihologii spun ca pozitia picior peste picior nu e recomandata deoarece sugereaza suficienta. Candidatii sunt sfatuiti sa-si reprime micile gesturi de acasa cum ar fi trecerea mainilor prin par sau scarpinatul nasului. in ceea ce priveste imbracamintea, se recomanda stilul clasic, care exprima seriozitate si culorile calde.
* Curriculum Vitae (CV) trebuie sa contina in principal date despre starea civila, pregatirea si experienta profesionala. „Capitolul” privind pregatirea profesionala poate fi extins in cazul in care postul vizat cere o calificare inalta. Altfel, daca experienta profesionala e mai bogata, diplomele obtinute trebuie enumerate pe scurt. Este recomandat sa fie trecute stagiile de pregatire care au legatura cu postul vizat, o lista prea lunga a acestora, mai ales daca sunt in domenii diverse, pot lasa angajatorului impresia ca solicitantul nu a finalizat nici un proiect pe termen lung. Experienta profesionala reprezinta partea cea mai importanta si mai complexa a unui CV. Este indicat sa fie enumerate toate firmele in care a lucrat candidatul, postul ocupat, functia si rezultatele obtinute. De asemenea, in CV pot fi trecute limbile straine cunoscute si activitatile extraprofesionale. Acestea din urma se considera ca reflecta tendintele profunde ale candidatului si experienta sa sociala. Este recomandat ca CV-ul sa fie insotit de o scurta scrisoare de prezentare, in care candidatul explica de ce a ales postul si ce poate sa aduca el companiei. Specialistii ii sfatuiesc pe cei care vor redacta o astfel de scrisoare sa evite stilul administrativ (de genul „Alaturat va trimit …), stilul implorator (de genul „Sunt somer de trei ani, sunteti ultima mea sansa”), sau stilul laudaros (de genul „Sunt omul care va trebuie!”). Frazele trebuie formulate clar, cu termeni precisi. Candidatul caruia i-a fost acceptat CV-ul si este programat pentru un interviu este sfatuit sa incerce sa afle cat mai multe amanunte despre activitatea firmei la care vrea sa se angajeze, inainte de a se intalni cu angajatorul.
* La interviu trebuie sa raspunda la intrebari scurt si clar, dar nu monosilabic. E de preferat ca raspunsurile sa fie ilustrate prin exemple. Candidatii mai sunt sfatuiti sa nu-si critice fostii patroni, sa nu incerce sa-l induioseze pe interlocutor evocand probleme personale si sa nu minta, supraevaluandu-si performantele sau, dimpotriva, subapreciindu-le din falsa modestie. De asemenea, este recomandat ca si candidatii sa puna intrebari angajatorului. Pot arata astfel ca-i intereseaza firma la care vor lucra si pot sa dea de inteles ca nu cauta orice post, in orice conditii. Problema salariului si alte avantaje (asigurare de viata, concedii etc.) vor fi abordate la sfarsit.

 
 

Urmărește-ne pe Google News