De multe ori s-au format coloane de kilometri la stația de taxare de la Fetești. Cauza? Numărul foarte mare al celor care preferă să achite cash la trecere.
Astfel, numărul total de treceri se ridică la 231.094, dintre care pe sensul dinspre București spre Constanța au fost 115.688, iar pe cel invers de 115.406, potrivit informațiilor oficiale.
Din total, însă, 194.134 de treceri au fost plătite prin mijloace electronice, adică prin SMS, online pe portalul CNAIR, în vreme ce 36.960 de plăți au fost achitate cash. Ceea ce înseamnă circa 18.000 de mașini pe fiecare sens în cele cinci zile. Media ar fi de 3.600 pe zi, adică 150 pe oră.
Am plătit prin SMS și am primit amendă
Per total, ponderea este de 16%, ceea ce duce la îngreunarea traficului. Care este, însă, cauza? În primul rând, faptul că mulți conaționali care au plătit prin SMS s-au trezit că au primit acasă amenzi pe motiv că nu au achitat taxa de pod.
Forumurile de pe internet sunt pline de astfel de plângeri. În unele cazuri, utilizatorii se plâng că au plătit prin SMS, au primit confirmarea, dar peste un timp a venit în plic și amenda.
În alte cazuri, șoferii au încercat să trimită SMS, dar sistemul le respingea cererea, pentru ca ulterior să afle de la CNAIR că în acel moment era în mentenanță.
Cum plătești taxa de pod de la Fetești
CNAIR a postat pe site-ul său chiar și un mic ghid:
”Pentru achitarea peajului prin SMS la numărul 7577 (număr disponibil în toate rețelele de telefonie mobilă din țară), trebuie să efectuați următorii pași:
1.Se trimite la 7577 textul care conține numărul de înmatriculare și categoria tarifară corespunzătoare tipului de vehicul (1, 2, 3 sau 4).
De exemplu dacă este vorba despre un autoturism cu numărul de înmatriculare X-01-YYY , trimiteti mesajul cu textul X01YYY1
2. Veți primi un mesaj prin care se cere să confirmați achiziția (mesajul va conține informații detaliate despre achiziție, inclusiv costul total).
Exemplu: SMS cu textul „Vrei peaj Fetești categoria 1 (Autoturism/Marfă MTMA
Ce înseamnă categoria de vehicul
Categoriile prezentate de către societatea de stat sunt:
1- înseamnă autoturism sau vehicul de marfă mai mic de 3,5 tone
2- microbuz sau vehicul de marfă sub 12 tone
3- autocar sau vehicul de marfă cu o capacitate peste 12 tone, dar cu mai puțin de trei axe
4- vehicul de marfă de peste 12 tone și cu cel puțin patru axe
Ce mai trebuie știut
De asemenea, mai trebuie știut și că:
- prin SMS se poate plăti doar o singură trecere. Astfel, trebuie dat un SMS la dus și altul la întors.
- dacă plătești prin SMS, trebuie să știi că astfel pot fi plătite doar trecerile vehiculelor înmatriculate în România. Dacă ai mașină înmatriculată în Bulgaria sau vii din Germania, Spania, Italia cu familia și ai mașină cu număr străin, atunci va trebui să achiți cash. De asemenea, poți plăti la benzinăriile din toată țara.
- o altă modalitate de plată este prin portalul erovinieta.ro.
Mare atenție la cartelele prepay!
Concomitent, prin SMS nu se poate plăti taxa de pod dacă solicitarea este inițializată din afara teritoriului României.
De asemenea, dacă textul trimis este diferit față de formatul precizat de către CNAIR, atunci acesta nu este luat în considerare.
Dacă folosiți cartele pre-pay, este esențial să aveți disponibilul necesar sub formă de credit. În caz contrar, nu se consideră plătit. Pe de altă parte, un aspect pozitiv este că la cartele nu se percepe TVA.
Minele rusești din Marea Neagră, pericolul necunoscut care amenință litoralul românesc