Le răspunde cititorilor ziarului Libertatea Ottavio Şerbănescu, expert administrare imobile (ottavio.serbanescu@scomet.ro, tel.: 0372.97.97.97).

Maria Georgescu din oraşul Pantelimon: ”Cum se calculează apa rece consumată ”la comun”, în spaţiile comune dintr-un bloc? În funcţie de suprafaţa apartamentelor sau în funcţie de numărul de persoane?”

Răspuns: ”Apa rece folosită la întreţinerea proprietăţii comune se repartizează proporţional cu cota parte indiviză deţinută de către fiecare proprietar, în conformitate cu art. 43 şi 44 din HG 1588/2007 – norme de aplicare a Legii 230/2007.”

Putem plăti sistemul video din penalităţi?

Anca Dorobanţu din Ploieşti: ”Vrem să instalăm în bloc un sistem de supraveghere video. Ne permite legea să plătim această lucrare din fondul de penalizări?”

Răspuns: ”Articolul 49, alineatul (3) din legea 230/2007 referitoare la organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari menţionează:Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.”

Instalarea sistemului video poate fi considerată o cheltuială administrativă şi de aceea costul aferent poate fi suportat din fondul de penalizări al asociaţiei de proprietari.”

Elvira Donose din Bucureşti: ”În cazul în care se produce un eveniment în bloc – furt, spargere etc. -, la cine trebuie să apelăm pentru a viziona înregistrările făcute de camerele de luat vederi instalate pe holuri?”

Răspuns: ”În cazul unui eveniment, înregistrările se predau către organele de anchetă”.

Trebuie să-i revopsim peretele vecinului?!

Ionel Teleagă din Bucureşti:  ”Cum trebuie să plătim reparaţia unei ţevi comune de gaze: după numărul de persoane sau după numărul de apartamente (având în vedere că în blocul nostru toate apartamentele sunt identice ca suprafaţă)?

Răspuns: ”Repartizarea se face proporţional cu cota parte indiviză. În cazul acesta, când suprafaţa utilă a apartamentelor este egală, şi cota parte indiviză deţinută este, de asemenea, egală.”

Ionel Teleagă din Bucureşti (a doua întrebare) : ”Trebuie să facem o reparaţie într-un apartament, pe o coloană ce ţine de părţile comune.Proprietarul apartamentului ne cere să îi facem, pe banii asociaţiei, şi reparaţiile pentru peretele afectat, inclusiv să îl revopsim. Ce prevede legea, cui îi revine o astfel de obligaţie?”

Răspuns: ”Este obligaţia asociaţiei, prin comitetul executiv, potrivit HG 1588/2007, art. 17, alin. (1) (obligaţiile comitetului executiv), paragraf ş, să ia toate măsurile pentru aducerea la starea dinaintea producerii evenimentului a zonei în care se efectuează reparaţii la părţile comune, urmând ca sumele aferente reparaţiilor respective să fie suportate de toţi proprietarii, proporţional cu cota parte indiviză.”

Citeşte şi:

Aviz asociațiilor de proprietari. Ce reparații poate aproba comitetul executiv

 
 

Urmărește-ne pe Google News