Inițiatorii demersului sunt susținuți de peste 30 de semnături ale liderilor din teritoriu și parlamentari PSD. Și spun că lista, care deocamdată este păstrată la secret, pentru a nu-i vulnerabiliza pe semnatari, se va mări cu fiecare zi ce trece.

Cum poate fi schimbat Liviu Dragnea de la șefia PSD. CExN poate decide cu două treimi excluderea unui membru

Liviu Dragnea și-a securizat funcția în momentul în care a modificat Statutul partidului, astfel încât președinția PSD a fost votată prin vot direct al membrilor de partid, într-un scrutin care s-a desfășurat la nivel național, în toate organizațiile din țară. În octombrie 2015, Liviu Dragnea era ales președinte al PSD, cu 97% din voturi.

Astfel, acesta nu poate fi schimbat din funcția de președinte, prin convocarea unui Congres, ci este nevoie de schimbarea Statutului PSD în ce privește modul de alegere a conducerii partidului.

De aici și reacția acestuia, când a spus că „șefia partidului nu se ia cu japca”, răspunzând astfel contestatarilor din interiorul partidului.

Dar, Comitetul Executiv Național are printre atribuții și demiterea unui membru PSD, cu două treimi. Aceasta ar putea fi variantă luată în calcul de aripa anti-Dragnea din partid.

Astfel se explică și afirmația secretarului general al PSD, Marian Neacșu, care cerea ca demersul din scrisoare să fie dezbătut în cadrul Comitetelor Executive Județene, astfel încât președinții de organizații să participe la Comitetul Executiv Național cu un mandat clar din partea membrilor de partid.

Cu alte cuvinte, dacă o mare parte a membrilor PSD cer această schimbare, președintele PSD să se conformeze și să facă un pas în spate.

Negocieri de ultimă oră în PSD. Cum a condiționat Dragnea o posibilă retragere

Potrivit unor surse social-democrate, Liviu Dragnea ar negocia o „pace” în partid. Astfel, acesta ar fi transmis că este dispus să se retragă, dacă Guvernul va adopta urgent Ordonanța prin care persoanele condamnate în baza interceptărilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI să poată cere revizuirea sentinţei.

Intenția a fost exprimată clar de președintele PSD, la Neptun, când cerea Executivului să vină cu o soluție, în termen rezonabil, pentru ca oameni nevinovați să nu execute pedepsele.

Dragnea recunoștea atunci că nu știe dacă propunerea poate fi amnistia, revizuirea pedepselor sau altă variantă.

Ce lideri vor schimbarea lui Dragnea

Mai mulți lideri din PSD și-au anunțat susținerea față de demersul din scrisoarea deschisă adresată lui Liviu Dragnea și semnată de Gabriela Firea, Paul Stănescu și Adrian Țuțuianu.

Pe rând, Marian Neacșu, Marcel Ciolacu, Gheorghe Șimon au transmis mesaje în care spun că este nevoie de o schimbare în partid și de o discuție sinceră cu privire la viitorul PSD.

Și Niculae Bădălău a anunțat că se raliază poziţiei exprimate în scrisoarea privind demisia lui Liviu Dragnea şi consideră că acesta este „un demers democratic, menit să salveze partidul într-un moment dificil”.

Se mai poziționează anti-Dragnea și filiala Brăila, condusă de Mihai Tudose, Dumitru Buzatu, de la Vaslui, Horia Nasra, de la Cluj, Gabriel Zetea de la Maramureș.

Îl susțin pe liderul PSD lideri precum Lia Olguța Vasilescu, Florin Cârciumaru, Maricel Popa, de la Iași, Ionel Arsene, de la Neamț, dar și Dragoș Benea, de la Bacău, Doina Fedorovici, de la Botoșani, Marius Dunca, de la Brașov, Aurelia Fedorca, de la Satu Mare.

Dan Nica, liderul PSD Galați, Mihai Fifor, de la Arad și Adrian Gâdea, de la Telorman, organizația de bază a lui Liviu Dragnea, se află, de asemenea, alături de președintele PSD.


Citește și: 

Întrebare de doi lei la referendumul de 163 de milioane de lei. Ce au înțeles românii: „Eu am amante, nu mă duc la niciun referendum” – VIDEO

VIDEO/ Votăm la referendum, dar știm pentru ce? Guvernul scoate oamenii la urne, dar nu le explică ce votează

 
 

Urmărește-ne pe Google News