Poliția Română a confirmat, miercuri, că Radu Mazăre a fost prins în Madagascar.

„Autoritățile din Madagascar au comunicat Inspectoratului General al Poliției Române, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, faptul că un cetățean român, urmărit internațional pentru punerea în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 9 ani, a fost arestat, la data de 8 mai a.c., pentru o perioadă de 6 zile. Poliția Română a fost în permanentă legătură cu autoritățile din Madagascar, colaborând cu acestea în vederea depistării și arestării persoanei urmărite internațional”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Fostul edil a fost arestat pentru șase zile, în baza mandatului internațional de arestare, emis ca urmare a unei condamnări la nouă ani.

Pentru ca Radu Mazăre să fie extrădat, statul român, prin Ministerul Justiției, trebuie să facă o cerere de extrădare către autoritățile din Madagascar, țara în care se află fostul edil care a fost dat în urmărire generală. Ulterior, Radu Mazăre va fi prezentat în fața unui judecător care va analiza legalitatea și documentele trimite de statul român. Instanța va decide ce se va întâmpla cu Mazăre până la judecarea cererii de extrădare.

„Procedura are două etape. O etapă cu măsură preventivă, în situația în care statul român solicită să se ia o măsură preventivă până la judecarea fondului cauzei. Judecătorul va putea pronunța o măsură de arestare la domiciliu sau control judiciar sau, dacă consideră că nu există risc de sustragere, să nu impună nicio măsură preventivă până nu se va judeca cererea de extrădare. Dacă procedura de extrădare se va face în mod voluntar, procesul va avea o durată scurtă. Se va pronunța o hotărâre judecătorească prin care ia act de acceptul persoanei. În situația în care persoana capturată va uzita de procedura normală, non-voluntară, și își va formula apărări în fața judecătorului, procedura de extrădare poate dura câteva luni sau chiar mai mult. De asemenea, există posibilitatea refuzului extrădării dacă nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate din statul respectiv. Baza legală constă în tratatele internaționale de cooperare”, a declarat avocatul Cristian Ene, conform stiripesurse.

De altfel, consulul onorific al Madagascar în România a precizat încă din ianuarie că Radu Mazăre poate fi extrădat oricând.

Precizările MAE despre relațiile României cu Madagascar

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Madagascar. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Madagascar sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Republica Africa de Sud şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Radu Mazăre are în România 8 dosare penale, patru trimise în instanță și restul în fază de urmărire penală la procurori. Într-un dosar are decizie definitivă de condamnare.

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe Radu Mazăre, pe 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare, în dosarul retrocedărilor unor terenuri în Constanţa şi Mamaia. În același dosar, o pedeapsă cu executare a fost dispusă şi pentru Cristian Borcea, acesta primind 5 ani de închisoare. Borcea este din 8 februarie în penitenciar, unde s-a întors după ce fusese eliberat condiţionat cu câteva luni înaintea condamnării din dosarul retrocedărilor.

Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari din Primăria Constanței, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

Într-o altă cauză, cunoscută ca „dosar Polaris”, Radu Mazăre a primit, pe 3 mai, o pedeapsă de 9 ani și 10 luni de închisoare. Sentința dată de instanța supremă în dosarul Polaris nu este definitivă și a fost deja contestată, o decizie definitivă urmând să fie dată de un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Acuzația lui Mazăre din acest dosar este de luare de mită şi abuz în serviciu, pentru că a oferit discreţionar un contract firmei de salubritate Polaris.


Citește și:

FOTO și VIDEO | Primele imagini cu bebelușul lui Meghan Markle și al Prințului Harry


 

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News