Cuprins:
Vulnerabilitățile TikTok
Acest experiment a fost realizat în lumina evenimentelor recente, după ce candidatul independent Călin Georgescu a explodat pe rețelele de socializare cu doar două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, și a reușit să se claseze pe primul loc, cu peste 2,1 milioane de voturi, deși nu era menționat în sondaje.
Potrivit lui Elekes, oricine deține minime cunoștințe de programare poate manipula algoritmii de promovare din aplicația TikTok, utilizând niște simple linii de cod.
În experimentul realizat de Levi Elekes în colaborare cu publicația independentă Recorder, a fost creată o pagină falsă a unui politician fictiv, denumit Vasile Ion, care candida pentru niște alegeri fictive, cele pentru prim-ministru al României.
Cum a fost promovat conținutul fals
Videoclipul realizat cu ajutorul unui actor a fost urcat pe aplicația TikTok, pe un cont nou, fără istoric de urmărire sau postări anterioare. Videoclipul a generat, în mod organic, 60 de vizualizări însă după implementarea unui script, videoclipul a adunat un milion de vizualizări în mai puțin de două ore.
„Se creează o bază de date. Să zicem că noi creăm o bază de date cu 5.000 de oameni pe care vrem să îi poziționăm ca și oameni reali, conturi false pe care intri și îți este foarte greu să îți dai seama (n.red. – că sunt false) pentru că au poză de profil, au și clipuri urcate și cu ei, și cu pisica și cu familia și așa mai departe, dar de fapt nu este un om real acolo”, explică tânărul antreprenor.
El mai explică faptul că aceste conturi false generează vizualizări și pot lăsa comentarii, și generează un trafic pe care TikTok îl distinge ca un trafic organic.
Întrebat ce au făcut conturile false pentru a aduce videoclipul cu falsul candidat la un milion de vizualizări, Elekes explică faptul că „au plimbat mai multe clipuri, și au tot repetat acest proces, intrând la noi, intrând la alții, intrând iarăși la noi. Deci a fost un calup de activitate”.
Sistemele de siguranță ale TikTok sunt viciate
Potrivit tânărului, TikTok are anumite chei de securitate care pot fi descifrate, pot fi falsificate foarte ușor.
De asemenea, ca urmare a experimentului făcut de Levi Elekes, TikTok nu doar că nu și-a dat seama că traficul de la acel videoclip este augmentat în mod artificial, ba chiar a activat opțiunile de search automat atât din pagina videoclipului, cât și din comentarii, practic validând autenticitatea videoclipului în algoritmii aplicației și majorând șansele ca videoclipurile similare să fie vizionate de oameni.