Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat, miercuri că aproape 750.000 de români și-au descărcat certificatele digitale, iar cele mai multe documente sunt pentru cei care s-au vaccinat împotriva COVID-19.
Majoritatea românilor au optat pentru descărcarea documentelor de pe platforma special dedicată, certificat-covid.gov.ro, lansată la 1 iulie.
Însă autoritățile au variante și pentru cei care nu au acces la internet. Astfel românii pot cere ajutorul medicilor de familie la care sunt înscriși sau DSP-urilor județene, potrivit Hotnews.
Certificatul poate fi prezentat la vamă atât de pe telefon, cât și de pe hârtie, iar validarea se face cu ajutorul codului QR, care este scanat la frontieră.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a răspuns, miercuri, într-o postare pe Facebook mai multor întrebări care vizau certificatele digitale.
Întrebat dacă în următoarea perioadă se poate călători în străinătate doar cu adeverința de vaccinare sau de testare, Andrei Baciu a răspuns:
„Puteți alege și această variantă, însă este foarte important să verificați înainte de a pleca la drum care sunt condițiile de intrare în țara pe care urmează să o vizitați. În plus, nu uitați că există perioada de tranziție de șase săptămâni începând cu 1 iulie 2021, în care pot fi utilizate atât certificatele digitale UE privind COVID, cât și alte formate – adeverințele oficiale eliberate de autoritățile medicale, care atestă faptul că o persoană este vaccinată sau deține un test negativ”, a scris Andrei Baciu pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, Andrei Baciu le-a recomandat celor care întâmpină probleme la descărcarea documentelor de pe platformă să apeleze Centrul de Suport, la numărul 021.414.44.25.
Certificatul digital COVID se eliberează în 3 cazuri: atestă vaccinarea împotriva COVID-19 (schema completă, cu ambele doze), testarea sau vindecarea recentă de COVID-19. La finalul lunii iunie Ioana Mihăilă, ministrul sănătății, a precizat în cadrul unei conferințe de presă care este valabilitatea documentelor.
„De exemplu, pentru o persoană testată, valabilitatea certificatului este de 24 de ore, dacă vorbim de un test antigen rapid, respectiv de 72 de ore, dacă vorbim de un test PCR. Dacă este vorba de situația în care persoana a trecut prin boală, valabilitatea este 180 de zile de la data primului test COVID pozitiv înregistrat în CoronaForms. Dacă vorbim de vaccinare, valabilitatea este până în luna iulie 2022, pentru o persoană vaccinată cu schemă completă”, declara atunci Ioana Mihăilă.
Actele necesare pentru eliberarea certificatului de testare:
- pentru persoanele care s-au identificat la testare cu codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea.
- pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului/actul de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ
Actele necesare pentru eliberarea certificatului de trecere prin boală:
- pentru persoanele care s-au identificat la testare cu codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este pozitiv pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea.
- pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului/actul de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV2, județul în care s-a făcut testarea.
Actele necesare pentru eliberarea certificatelor de vaccinare:
- pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara unde s-a făcut vaccinarea.
- pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului/actul de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara unde s-a făcut vaccinarea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro