Prin accesarea QR-codurilor incluse în pliantul online, românii care intenționează să călătorească în SUA, pentru afaceri sau în scop turistic, pentru mai puțin de 90 de zile, vor fi direcționați către formularul DS-160 și vor afla informații privind achitarea taxei de viză, încărcarea unei fotografii la standardele solicitate în aplicație și programarea la interviu.
Scăderea ratei de refuz a vizelor depinde de completarea corectă a formularului DS-160, dar asta numai după ce solicitanții s-au asigurat că îndeplinesc condițiile cerute de SUA, înainte de a trimite formularul, a transmis MAE.
Completarea corectă și cu acuratețe a formularului DS-160 și selectarea tipului corect de viză (respectiv B1/B2) de către cetățenii români care intenționează să călătorească în scop de afaceri sau turistic va crea premisele pentru scăderea ratei de refuz și îndeplinirea de către România a criteriului prevăzut de legislația americană, astfel încât obligativitatea obținerii acestui tip de viză să fie eliminată în viitorul apropiat.
Comunicat MAE:
În acest context, ministerul condus de Bogdan Aurescu a recomandat cetățenilor români „să consulte cu maximă atenție procesul de solicitare a vizei necesare pentru călătorii de scurtă ședere în Statele Unite ale Americii în scop de afaceri sau turistic și să aplice pentru obținerea acesteia numai după ce se asigură că îndeplinesc condițiile necesare”.
România încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în programul Visa Waiver, astfel încât viza pentru SUA să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile. Până acum însă, țara noastră nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani privind rata de refuz a vizelor, adică 3%. Acum, România este la un procent de 10%.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro