Este vorba despre:
- erori de scriere a numelui şi prenumelui faţă de procesul verbal şi anexe;
- erori cu privire la numărul de tarla/ parcelă, număr unitate amenajistică (UA)/unitate de producţie (UP);
- erori cu privire la vecinătăţi;
- erori ale suprafeţelor parcelelor, fără modificarea suprafeţei total atribuite;
- alte erori cu privire la identificarea cadastrală a parcelei, fără afectarea amplasamentului şi a suprafeţei.
Documentele necesare
Pentru a îndrepta o astfel de eroare materială, trebuie să depui la Oficiul de cadastru următoarele documente: cereretip, în care indici numărul şi data emiterii titlului de proprietate supus corectării; un referat de îndreptare a erorii materiale, întocmit de inginerul-şef şi aprobat de directorul OCPI, care trebuie să conţină numărul şi data hotărârii comisiei judeţene în baza căreia a fost emis titlul de proprietate supus corectării, eroarea materială şi conţinutul corectării; titlul de proprietate în original.
Rolul comisiei de fond funciar
Pe de altă parte, titlurile de proprietate se pot modifica de OCPI în temeiul hotărârii comisiei judeţene de fond funciar, conform art. 591, alin. (2) din Legea fondului funciar nr. 18/ 1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Este vorba de modificări ale numărului tarlalei/ parcelei; modificarea numelui titularului dreptului de proprietate, în conformitate cu actele de stare civilă; modificarea vecinătăţilor fără afectarea amplasamentului; modificarea suprafeţelor parcelelor fără modificarea suprafeţei totale.
Ce nu poate corecta OCPI
De reţinut că modificarea suprafeţei totale, în plus sau în minus, faţă de cea reconstituită nu poate fi soluţionată doar de OCP I şi se realizează prin hotărâre judecătorească definitivă, potrivit art. 58 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Toate detaliile: pe site-ul www.ancpi.ro.