Reprezentanții ANAR informează că fenomenele extreme vor face ca temperatura apei să crească și să apară „variații semnificative în regimul precipitațiilor”, potrivit unui comunicat postat pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.
Efecte imediate și pe termen lung
ANAR mai transmite că, în urma schimbărilor climatice, va creşte frecvenţa şi amplitudinea inundaţiilor, inclusiv a inundaţiilor rapide, secetele vor fi mai lungi și mai intense, iar impactul surselor de poluare cu efecte negative directe atât asupra disponibilului apei, cât şi asupra calităţii şi biodiversităţii acvatice va fi mai mare.
Pe termen lung, efectele extreme pot schimba distribuţia speciilor acvatice, crescând riscul de apariţie şi dezvoltare a speciilor invazive.
„În actualele proiecte ale Planurilor actualizate de Management ale Bazinelor Hidrografice (2021), aflate în dezbatere publică pe site-ul www.rowater.ro, specialiştii de la Apele Române prezintă măsuri concrete de atenuare şi adaptare la schimbările climatice. Acestea sunt incluse în Planul de acţiuni de combatere a efectelor schimbărilor climatice aferent Strategiei Naţionale a României privind Schimbările Climatice 2016-2020, aflată în prezent în curs de actualizare”, se mai menţionează în comunicat.
Luni, 1 noiembrie, la Glasgow, Scoția, a început Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26).
Reuniunea COP26 se desfăşoară în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie și are rolul de a îmbunătăți implementarea Acordului de la Paris şi de a asigura limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.
120 de șefi de stat și de guvern, printre care și președintele României, Klaus Iohannis, iau parte la această reuniune, care „arată importanța temei schimbărilor climatice pe agenda globală”.
La finalul evenimentului se va semna un document care va include şi contribuţiile financiare de la nivel naţional pe care Părţile le vor angaja pentru combaterea acestor fenomene.
România, ca stat membru al UE, s-a angajat să reducă cu minimum 55% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.