Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a stabilit că „persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrana în valoare de 20 de lei/zi/persoana găzduită”.
Ministerul Afacerilor Interne a publicat astăzi un proiect de Hotărâre de Guvern care stabileşte cum se va face decontarea acestor cheltuieli.
Banii ar trebui primiţi în cel mult 16 zile
Persoanele fizice care găzduiesc refugiaţi trebuie să depună la primărie, în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni, o cerere în care precizează numărul persoanelor găzduite, numele și prenumele acestora, localitățile din care aceștia declară că provin și intervalul de timp din luna anterioară pentru care solicită decontarea cheltuielilor cu hrana.
Cererea va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere, de o copie a actului de identitate al celui care solicită decontul, dar și de documente care atestă dreptul acestuia de folosință asupra locuinței în care găzduieşte refugiaţii din Ucraina.
Primăriile, prin serviciile sociale sau/şi poliţia locală, pot face verificări, pentru a vedea dacă informaţiile sunt sau nu reale.
Datele sunt apoi centralizate şi trimise, în termen de 3 zile lucrătoare, inspectoratului județean pentru situații de urgență care virează banii în conturile primăriilor, în următoarele 10 zile lucrătoare.
De aici, banii ar trebui să ajungă la cei care au cerut decontarea cheltuielilor în termen de 3 zile lucrătoare.
Cel mai probabil, primele deconturi se vor face începând de luna viitoare, deoarece proiectul de HG se află în procedură de avizare până pe 25 martie 2022.
Cât decontează statul pentru alte spaţii de cazare
Potrivit OUG 20/2022, pentru refugiaţii din Ucraina cazaţi în căminele şcolilor şi universităţilor de stat și private, statul român decontează 50 lei/persoană/zi pentru cazare și 20 lei/persoană/zi pentru masă, pe o perioadă de până la 90 de zile.
În locațiile pentru refugiaţi stabilite de comitetele județene și cel al municipiului București pentru situații de urgență costurile aferente cazării se pot ridica la 100 de lei/zi/persoană, se precizează în HG 315/2020. În cazul în care într-o singură cameră sunt cazate două sau mai multe persoane, valoarea maximă a cazării pentru acea cameră nu poate depăși suma de 230 de lei/zi.
De asemenea, instituțiile sau autoritățile publice, precum şi operatorii economici publici sau privați care găzduiesc refugiați pot deconta 50 de lei/zi/persoană, reprezentând cheltuieli cu utilitățile și cele necesare întreținerii spațiului.