În războiul ruso-ucrainean, până la sfârșitul anului, Rusia va avea câteva date foarte importante. Ne putem aștepta la anexarea a cel puțin patru regiuni ale Ucrainei după desfășurarea unor „referendumuri”, consideră expertul Serghei Garmaș, fost reprezentant al regiunii Donețk la negocierile de pacea în Donbas în anii 2020-2021, redactor-șef al publicației „Ostrov”.

„Rusia vrea să anexeze cel puțin patru regiuni ale Ucrainei – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie”, a declarat Garmaș, originar din Donbas, pentru Radio NV. El a precizat că Rusia poate să-și schimbe planurile, însă totul depinde de situația de pe front.

11 septembrie – ziua alegerilor locale în Rusia

Militarii ruși se grăbesc să ocupe tot mai multe teritorii ucrainene până pe 11 septembrie, când în Rusia au loc alegeri locale. Serghei Garmaș nu crede că „referendumurile” vor avea loc în septembrie în regiunile ucrainene ocupate parțial.

„Nu-mi imaginez să fie ocupată regiunea Donețk timp de o lună – deja cinci luni linia frontului este practic neschimbată față de 24 februarie, cu excepția sudului regiunii”, a declarat Serghei Garmaș.

Noi teritorii ocupate – cadou pentru Putin la 70 de ani

O altă dată importantă pentru Rusia este 7 octombrie, când Putin împlinește 70 de ani. „Militarii ruși au tradiția de a oferi cadouri liderilor lor”, spune Garmaș. Deci, noi teritorii ocupate pot fi un cadou din partea soldaților pentru Vladimir Putin, conducătorul forțelor armate.

Totuși, jurnalistul recomandă militarilor ucraineni să facă tot posibilul pentru a-i strica lui Putin sărbătoarea.

100 de ani de la înființarea Uniunii Sovietice

O altă dată istorică importantă pentru Kremlin este 30 decembrie, când se împlinesc 100 de ani de la înființarea Uniunii Sovietice. „Pentru Putin, istoria este foarte importantă și el va încerca în preajma acestei sărbători să alipească noi teritorii, să renască Uniunea Sovietică într-o anumită formă”, menționează expertul ucrainean.

Cum pot fi stricate sărbătorile?

Pentru că Rusia nu are în legislație noțiuni ca anexare sau agresiune, ci doar reunire, ea trebuie să ocupe neapărat regiunile Herson și Zaporojie, menționează Garmaș.

Expertul care a participat la diverse negocieri de pace referitoare la Donbas consideră că Moscova are un algoritm clar de acțiuni: organizează un pseudo-referendum, recunoaște independența republicilor separatiste și le alipește la Rusia.  

Vladimir Putin nu va reuși să sărbătorească aniversarea de 70 de ani sau centenarul Uniunii Sovietice, dacă militarii ruși nu-i vor oferi un control stabil asupra teritoriilor din sud-estul țării.

„Și în momentul de față menținem controlul asupra unui procent din regiunea Lugansk, ceea ce nu le permite rușilor să desfășoare acolo un referendum”, subliniază Garmaș, adăugând că regiunea Donețk practic nu poate fi ocupată în întregime în cel mai scurt timp.

Kremlinul își dorește să anexeze regiunile Donețk și Lugansk în întregime, iar celelalte două regiuni – total sau parțial, potrivit expertului. 

Războiul de poziție nu trebuie permis

Fostul reprezentant al regiunii Donețk la negocierile de pace privind Donbasul în anii 2020-2021, redactor-șef al publicației „Ostrov”, consideră că războiul de poziții ar putea fi fatal pentru Ucraina.

„Un consilier al ministrului de interne a declarat că de o săptămână și jumătate linia de front practic nu se schimbă, este primul semn al războiului de poziție. Nu trebuie să-l permitem. Trebuie să fim mobili, să deranjăm inamicul, astfel încât el să nu poată controla situația sau teritoriul pentru a organiza acolo un referendum”, precizează Serghei Garmaș.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News