Conform MAE, un alegător are dreptul la un singur vot în fiecare tur de scrutin și poate vota prin corespondență sau la secția de votare. Alegătorii români din străinătate nu trebuie să fie înscriși în Registrul electoral pentru a putea vota la secțiile din afacerea țării. De asemenea, în secțiile de votare din străinătate va funcționa Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal.
Cuprins:
Cine poate vota în străinătate?
Cetățenii români care pot vota în străinătate la alegerile prezidențiale sunt cei care:
- au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv;
- nu se află sub interdicție sau nu li s-a interzis dreptul de vot printr-o hotărâre judecătorească definitivă
Votul în cadrul secției de votare
Cetățenii români care se află în străinătate în ziua alegerilor, indiferent de motivul prezenței lor, pot vota la orice secție de votare din afara țării, prin înscrierea în listele electorale suplimentare. Aceste liste sunt generate automat în format electronic, pe baza informațiilor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.
Lista sediilor secțiilor de votare organizate în străinătate poate fi consultată pe site-ul www.mae.ro.
Orarul votării în străinătate
Votarea în străinătate va avea loc pe parcursul a trei zile, după următorul program:
- vineri, 22 noiembrie 2024: votarea va începe la ora 12.00, ora locală, și se va încheia la ora 21.00, ora locală;
- sâmbătă, 23 noiembrie 2024: votarea va începe la ora 7.00, ora locală, și se va încheia la ora 21.00, ora locală;
- duminică, 24 noiembrie 2024: votarea va începe la ora 7.00, ora locală, și se va încheia la ora 21.00, ora locală.
Alegătorii care se află la secția de votare duminică, 24 noiembrie 2024, la ora 21.00, sau cei care sunt la rând în afacerea secției pentru a intra în localul de vot, vor putea să își exercite dreptul de vot până la ora 23.59. Dacă va avea loc un al doilea tur de scrutin, votarea în străinătate se va desfășura în aceleași intervale orare, în zilele de 6, 7 și 8 decembrie 2024.
Actele cu care se votează în secțiile de votare
Actele de identitate utilizabile pentru votarea în străinătate sunt:
- cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate;
- pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar;
- pentru elevii din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Cum va funcționa Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal
La intrarea în secția de votare, alegătorul trebuie să prezinte actul de identitate unui membru al biroului electoral, care va scana documentul în Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal.
Acesta va verifica dacă:
- persoana care s-a prezentat nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, i s-a interzis dreptul de vot sau nu este înscrisă în lista electorală permanentă;
- alegătorul a mai votat deja la același scrutin, fie la o altă secție, fie prin corespondență.
În urma verificărilor efectuate prin SIMPV și a confirmării identității, președintele biroului electoral va lua măsurile corespunzătoare:
- va opri de la vot persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv sau pe cele al căror dreptul de vot a fost suspendat;
- va permite votarea persoanelor care figurează în SIMPV ca fiind deja votante la o altă secție doar după ce se confirmă că a fost confirmat cazul semnalat
- alegătorul va depune o declarație conform căreia nu a votat deja la același scrutin.
Dacă SIMPV indică faptul că alegătorul a votat prin corespondență și biroul electoral a primit deja plicul exterior, acesta nu va putea vota la secția de votare.
Ghidul alegătorului prin corespondență
Votul prin corespondență reprezintă o opțiune alternativă la votul în secția de votare și se realizează prin intermediul serviciilor poștale. Alegătorul poate utiliza această metodă de vot o singură dată la fiecare scrutin, sub risc de sancțiuni penale.
Foto: Mâna unei persoane care votează prin corespondență, Sursă: Facebook/Partidul Acțiune și Solidaritate
Dreptul de vot prin corespondență este personal și nu poate fi exercitat în numele sau pentru alt alegător, sub pedeapsa legii. De asemenea, acest drept este exercitat gratuit, în conformitate cu prevederile legale.
Poate vota prin corespondență cetățeanul român cu drept de vot care are domiciliul sau reședința legală în străinătate și care s-a înregistrat în Registrul electoral (www.votstrainatate.ro), alegând opțiunea de vot prin corespondență.
Votarea prin corespondență
- lipiți pe buletinul de vot autocolantul cu mențiunea „VOTAT”, în patrulaterul cu candidatul pentru care optați;
- introduceți buletinul de vot în plicul interior și sigilați-l cu eticheta de siguranță;
- completați, datați și semnați olograf certificatul de alegător;
- introduceți plicul interior și certificatul de alegător în plicul exterior, pe care îl sigilați cu eticheta de siguranță;
- lipiți, pe plicul exterior, autocolantul cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară și autocolantul pe care sunt imprimate mențiunile „PRIORITY/PRIORITAIRE; By airmail/Par avion”;
- depuneți plicul exterior la orice oficiu poștal sau în orice cutie poștală (în acest caz plicul exterior nu trebuie timbrat). Pot fi utilizate și servicii private de curierat rapid, dar cheltuielile vor fi suportate de către dumneavoastră.
Condiții de anulare a votului prin corespondență
- Plicul exterior sau plicul interior sunt desigilate sau deteriorate într-un mod care ar putea afecta integritatea votului prin corespondență;
- Plicul exterior nu include certificatul de alegător;
- În același plic interior au fost plasate două sau mai multe buletine de vot de același tip
Alegerile pentru Senat și Camera Deputaților
Alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 2024 vor avea loc în străinătate în zilele de sâmbătă, 30 noiembrie, și duminică, 1 decembrie 2024. Cetățenii cu domiciliul sau reședința în străinătate vor vota pentru senatorii și deputații din circumscripția electorală destinată românilor din afara țării, conform MAE.
Circumscripția electorală pentru cetățenii români din afara țării (Circumscripția nr. 43) include 4 deputați și 2 senatori. Alegerile parlamentare din România se vor desfășura respectând principiile votului universal, egal, direct, secret și liber exprimat.
- Fiecare alegător va avea dreptul la un singur vot pentru Senat și un singur vot pentru Camera Deputaților.
- Alegătorul își va exprima votul personal.
- Votul în numele altui alegător este interzis.
- Votul este secret.
- Participarea cetățenilor la alegeri este bazată pe consimțământul liber al acestora.
Foto: Cetățeni care așteaptă să voteze la o secție de votare din Veneția, Mestre, Sursă: Facebook/Partidul Acțiune și Solidaritate
Cine poate vota în străinătate?
La secțiile de votare din străinătate pot vota doar cetățenii români cu drept de vot, care au domiciliul sau reședința în afara țării, sunt majori (având cel puțin 18 ani împliniți în ziua alegerilor) și nu sunt sub interdicție sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot printr-o hotărâre judecătorească definitivă, pe o perioadă care include data alegerilor.
Alegătorii care au reședința în străinătate trebuie să prezinte, pentru a vota, pe lângă un act de identitate românesc valabil, și un document emis de autoritățile statului în care locuiesc, care confirmă dreptul lor legal de ședere în străinătate pentru o perioadă mai mare de 90 de zile.
Candidații din circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, precum și cei care fac parte din personalul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, secțiilor consulare și institutelor culturale, alături de militarii, polițiștii și personalul din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională aflați în misiune în străinătate, nu sunt obligați să demonstreze domiciliul sau reședința în afara țării.
Documentul care atestă reședința în străinătate poate fi prezentat biroului electoral al secției de votare din străinătate în original, în copie sau în format electronic, după caz.
Lista sediilor secțiilor de votare organizate în străinătate poate fi consultată pe site-ul www.mae.ro.
Documente necesare votării
- Alegătorii care au DOMICILIUL în străinătate pot vota pe baza următoarelor acte de identitate:
- Pașaport simplu, care indică țara de domiciliu;
- Pașaport simplu temporar, care indică țara de domiciliu;
- Pașaport simplu electronic, care indică țara de domiciliu
2. Alegătorii care au REȘEDINȚA în străinătate pot vota pe baza unui act de identitate românesc și a unui document emis de autoritățile străine care dovedește dreptul legal de ședere în străinătate pentru o perioadă de peste 90 de zile:
- Carte de identitate, carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie;
- Buletin de identitate;
- Pașaport diplomatic, pașaport diplomatic electronic;
- Pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic;
- Pașaport simplu, pașaport simplu electronic, pașaport simplu temporar.
3. Membrii birourilor electorale din secțiile de votare din străinătate (inclusiv operatorii de calculator) pot vota doar la secțiile organizate în străinătate, dacă au domiciliul sau reședința în afara țării.
4. Cetățenii români aflați în străinătate pentru tratament medical pe o perioadă mai mare de 90 de zile pot vota la secțiile de votare din afara țării pe baza documentelor emise sau avizate de o autoritate medicală.
Procedura de votare
Alegătorii trebuie să prezinte actele de identitate operatorilor de calculator, care vor introduce datele lor personale în aplicația de pe tabletă.
Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV) va verifica dreptul de vot al alegătorului. Dacă aplicația SIMPV nu semnalează că alegătorul a votat deja la alegerile parlamentare din 2024, că i-au fost restricționate drepturile electorale sau că nu a împlinit vârsta de 18 ani, acesta va semna electronic pe tabletă.
În cazul în care SIMPV nu este funcțional, alegătorul va semna pe lista electorală pe suport de hârtie. După semnătura în lista electorală (fie electronică, fie pe hârtie), alegătorul va primi ștampila cu mențiunea „VOTAT” și două buletine de vot: unul pentru Senat și unul pentru Camera Deputaților.
Alegătorii vor vota separat, în cabine închise, aplicând ștampila „VOTAT” pe cele două buletine de vot în pătratele care corespund opțiunilor lor. După ce au votat, alegătorii vor împături buletinele de vot, le vor introduce în urnele corespunzătoare și vor returna ștampila „VOTAT”.
Dacă un buletin de vot este introdus într-o urnă greșită, acest lucru nu face ca votul să fie anulat. Dacă buletinul de vot se deschide astfel încât secretul votului nu mai poate fi garantat, acesta va fi anulat și alegătorul va primi un alt buletin de vot, dar numai o dată.
Dacă aplicația SIMPV semnalează că alegătorul a votat deja la alegerile parlamentare din 2024, președintele secției va verifica dacă semnătura acestuia apare pe lista electorală din secția indicată de SIMPV și va putea vota doar după completarea și semnarea unei declarații pe proprie răspundere.
Orarul votării în străinătate
Votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a două zile:
- Sâmbătă 30 noiembrie 2024 – votarea începe la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00;
- Duminică 1 decembrie 2024 – votarea începe la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00.
Alegătorii care, sâmbătă sau duminică, la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mai târziu la ora 23.59.
Votarea prin corespondență
Votul prin corespondență reprezintă o opțiune alternativă față de votul la secția de votare și se realizează prin intermediul serviciilor poștale. Alegătorul poate utiliza această metodă o singură dată în cadrul fiecărui scrutin, iar încălcarea acestei reguli este pedepsită conform legii penale.
Votul prin corespondență este personal și nu poate fi exercitat în numele altcuiva, sub sancțiunea legii penale. Votul se desfășoară în condiții de confidențialitate. De asemenea, votul prin corespondență este gratuit, conform legislației în vigoare.
Pentru a vota prin corespondență, cetățeanul român cu drept de vot care are domiciliul sau reședința stabilită legal în străinătate trebuie să se înregistreze în Registrul electoral (www.votstrainatate.ro) și să opteze pentru această metodă de vot.
- lipiți pe buletinul de vot pentru Senat, respectiv pe buletinul de vot pentru Camera Deputaților, câte un autocolant cu mențiunea „VOTAT”, în patrulaterele cu opțiunile dumneavoastră de vot;
- introduceți cele două buletine de vot (unul pentru Senat și unul pentru Camera Deputaților) în plicul interior și sigilați-l cu eticheta de siguranță;
- completați, datați și semnați olograf certificatul de alegător;
- introduceți plicul interior sigilat și certificatul de alegător în plicul exterior, pe care îl sigilați cu eticheta de siguranță;
- lipiți, pe plicul exterior, autocolantul cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară și autocolantul pe care sunt imprimate mențiunile „PRIORITY/PRIORITAIRE; By airmail/Par avion”;
- depuneți plicul exterior la orice oficiu poștal sau în orice cutie poștală (în acest caz plicul exterior nu trebuie timbrat). Pot fi utilizate și servicii private de curierat rapid, dar cheltuielile vor fi suportate de către dumneavoastră.
Condiții de anulare a votării prin corespondență
- plicul exterior sau plicul interior sunt desigilate sau deteriorate în asemenea măsură încât este de natură să afecteze integritatea votului prin corespondență;
- plicul exterior nu conţine certificatul de alegător; în acelaşi plic interior au fost introduse două sau mai multe buletine de vot de același fel
Desigilarea plicurilor și a urnelor interioare
Pe 1 decembrie 2024, după ora 21.00, biroul electoral pentru votul prin corespondență va desigila urnele de vot, câte una, și va deschide plicurile interioare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
AndreyRlz • 21.11.2024, 20:24
Sunt de acord ca votul este extrem de important chiar și pentru cei care momentan trăiesc în alte țări