Obezitatea este una dintre cele mai întâlnite comorbidități la persoanele care mor de COVID-19. De aceea, persoanele ce au această condiție medicală au fost incluse în etapa a doua din campania de vaccinare anti-COVID.
Cu toate acestea, persoanele care au obezitate și nu au alte comorbidități – diabet, hipertensiune – au avut probleme în a se înscrie pentru vaccinare, nefiind în evidență.
Participant la dezbaterea legată de vaccinare organizată de Colegiul Medicilor, prezent atât în partea televizată la TVR, cât și ulterior, pe Facebook, dr. Bogdan Timar, diabetolog și decan al Facultății de Medicină din cadrul UMF Timișoara, a explicat care sunt pașii pentru a afla dacă un pacient are obezitate și cum poate dovedi asta la vaccinare.
„Cu siguranță, e indicat ca persoanele cu obezitate să se vaccineze. S-a observat că persoanele cu obezitate dezvoltă forme severe. E motivul pentru care comunicatul prezintă obezitatea pe locul 2 printre problemele de sănătate indicate pentru vaccinare”, a început Timar la TVR.
E un aspect deosebit, pentru că 20% din adulții din țară au obezitate. Deci unu din 5 români adulți este eligibil pentru vaccinare.
Dr. Bogdan Timar, diabetolog:
Calculul: masa corporală în kg împărțită la pătratul înălțimii în metri
În continuarea dezbaterii transmise doar pe Facebook, Timar a explicat cum se calculează indicele.
„Conform definiției actuale, diagnosticul de obezitate se stabilește în funcție de indicele de masă corporală. Când are peste 30 kg/metru pătrat duce la clasificarea pacientului în clasele de obezitate.
Cum se calculează? E un calcul simplu. Pacientul trebuie să-și măsoare masa corporală în kilograme și înălțimea în metri. Va împărți masa corporală la pătratul înălțimii. Cineva care are 100 kg și 1,73 m împarte 100 la 2,99. Va rezulta un indice de 33 kg/metru pătrat, deci gradul întâi al obezității, care-i dă posibilitatea vaccinării”.
Cum se împart categoriile de persoane în funcție de indicele de masă corporală
Sub 18,50 – subponderal
Între 18,50 – 24,99: masă corporală normală
Între 24,99 – 29,99: supraponderal
Între 30-34,99: obezitate grad I
Între 35-39,99: obezitate grad II
Peste 40: obezitate morbidă
Practic, oricine are un indice peste 30 se poate vaccina. Indicele poate fi calculat și aici.
Soluția: scrisoare de la medicul de familie prin care se observă comorbiditatea
Totuși, dr. Timar recunoaște că, venind singură, această problemă nu îi asigură prezența pacientului într-o evidență.
„Este puțin probabil ca un pacient care are doar obezitate să figureze în baza Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu această comorbiditate.
Dacă pacientul nu are diabet sau alte comorbidități, de regulă, diagnosticul nu se trece în registrele electronice. Așadar, urmează procedura standard, programare prin call-center sau medic de familie.
Apoi, la vaccinare, prezentarea unei scrisori medicale de la medicul de familie sau medicul specialist” prin care să se ateste că pacientul care vrea să fie vaccinat are această comorbiditate.