Dacă folosiți frecvent Internetul, v-ați creat, cel mai probabil, conturi pentru diverse servicii. Fie că este vorba despre conturi bancare, pe rețele de socializare, magazine de cumpărături sau de rezervări de cazare pentru vacanțe, ați furnizat date cu caracter personal pentru a le crea. Asta înseamnă că este foarte probabil ca datele de autentificare să fi intrat în posesia hackerilor care au profitat de cel puțin o breșă de securitate, scrie Forbes.
Există o soluție simplă și rapidă prin care puteți afla dacă v-a fost compromis contul, susține Caleb Barlow, președintele CynergisTek, o firmă de consultanță în securitate cibernetică.
„O soluție este să intrați pe site-ul HaveIBeenPwned.com. Introduceți adresa personală de e-mail sau cea de serviciu și veți afla care sunt posibilele site-uri care v-au compromis datele persoane de autentificare.
Caleb Barlow, președintele firmei CynergisTek
Jurnalista Forbes, Suzanne Rowan Kelleher, a precizat că a testat sistemul și a aflat că datele personale din adresele ei de e-mail au fost sustrase ca urmare a nu mai puțin de 12 breșe de securitate. Astfel, ea a aflat că informațiile au ajuns în posesia a două site-uri care trimit e-mailuri pentru a comite înșelăciuni. De asemenea, jurnalista spune că i-au fost compromise conturile de pe mai multe platforme de cumpărături online, rețele de socializare și servicii profesionale.
Specialiștii în securitate cibernetică afirmă că există mai multe soluții pentru a securiza mai bine conturile.
Creați parole mai complicate
Un sondaj online, realizat de gigantul Google la începutul acestui an, arată că aproape 70 la sută dintre repondenți consideră că își protejează eficient conturile online. Cu toate acestea, din aceeași cercetare reiese că peste 50 la sută dintre oameni folosesc aceeași parolă pentru mai multe conturi online.
Problema refolosirii parolelor pentru diferite conturi este că atunci când unul dintre acestea este spart, sunt șanse mari ca toate să fie compromise. Nu durează mult până când băieții răi își dau seama de acest lucru.
Caleb Barlow, președintele firmei CynergisTek
Specialiștii spun că ideal ar fi ca fiecare cont să aibă propria parolă. Milioane de oameni crează un fel de model de parolă pentru a-și aminti mai ușor datele de autentificare.
De exemplu, mulți oameni creează o parolă care include numele unei echipe, un cod poștal și un semn al exclamării. Dacă locuiești în Boston, parola „Patriots617!” va funcționa să accesezi conturile multor oameni.
Caleb Barlow, președintele firmei CynergisTek
Specialiștii IT recomandă folosirea unui vers dintr-o melodie, unui citat sau a unei formule inventate.
Parola trebuie să aibă peste 12 caractere, suficient de lungă pentru a formula o frază.
Caleb Barlow, președintele firmei CynergisTek
Mințiți când răspundeți întrebărilor pentru resetarea parolelor
Când vă creați un cont online, fiți prudenți în momentul în care răspundeți la întrebările necesare resetării parolei.
Sunt extrem de periculoase deoarece furnizează informații care pot fi folosite pentru a reseta toate conturile. Întrebările sunt mereu aceleași, iar răspunsurile sunt foarte ușor de obținut folosind informațiile publice de pe rețelele de socializare.
Caleb Barlow, președintele firmei CynergisTek
Cea mai simplă soluție este să mințiți, spune Barlow.
Nu trebuie să răspundeți sincer care este strada pe care ați crescut, care este mascota liceului sau adevăratul nume de fată al bunicii.
Folosiți un manager de parole
Specialiștii în securitate cibernetică recomandă folosirea de managere pentru a genera și păstra parole lungi ale conturilor pe care le folosiți pentru Internet, în așa fel încât să nu vă încărcați memoria cu aceste informații.
Managerele de parole pot fi folosite pentru a stoca parolele de pe mai multe dispozitive și nu costă mulți bani. De exemplu, puteți cumpăra astfel de programe cu doar trei dolari pe lună.