Specialiștii eJobs au câteva sfaturi în acest sens.

Întreabă prietenii

Recrutarea ar fi mai simplă dacă salariile ar fi public, așa cum este în Norvegia, potrivit sursei citate.

Numai că aceste informații sunt sensibile, atât pentru companii, cât și pentru angajați, astfel că nu sunt publice. Mai mult, unele companii au clauze specifice în contracte, care interzic devoalarea situațiilor financiare sub pedepapsa unor amenzi imense.

Așa că prima soluție și cea mai la îndemână e sa îți întrebi prietenii. Poate știi pe cineva care lucrează la compania respectivă și atunci poți afla mai ușor. Sau poate cunoști pe cineva la o companie concurentă cu cea la care vrei sa te duci și atunci acesta îți poate spune o medie pentru acel post.

Întreabă de grila de salarizare

De altfel, Liz Ryan, director general și fondator al companiei americane de coaching și consultanță Human Workplace, îi sfătuiește pe cei aflați în căutarea unui loc de muncă să nu dezvăluie salariile de la fostele locuri de muncă. În schimb, candidații ar fi bine să-i întrebe pe recrutori despre grila salarială oferită pentru postul pentru care au fost chemați la interviu, mai scrie eJobs.

Iar dacă nu spun, atunci ar trebui să nu te intereseze postul deoarece e semn de neseriozitate. Sau îți oferă bani prea puțini.

Platformele online

Așa cum stăm pe Facebook dacă vrem să ne distrăm cu prietenii, pe Twitter dacă vrem să vedem ce mai e nou și pe LinkedIn dacă vrem un job nou, tot așa există și platforme online specifice unde te poți interesa de salarii.

Dacă în SUA cea mai populară este Glassdoor, în România cea mai indicată este Undelucram.ro. Aici, fiecare companie primește o notă și un review de la foștii angajați. În funcție de comentarii poți decide dacă e de viitor sau e mai bine să nu încerci.

Dacă o să cauți bine o să găsești și niveluri de salarizare pentru diverse posturi, unde alți utilizatori se întreabă același lucru ca și tine.

Verifică societatea

Dacă ai postat un anunț undeva și te sună un intermediar sau cineva de la o companie pentru a te chema la interviu indicat este să te interesezi despre companie, mai ales dacă nu este vreun nume mare.

Și asta pentru că multe sunt ”țepare”, cu administratori sau șefi neserioși care ”uită” să își mai plătească angajații.

Cea mai rapidă metodă este să verifici pe site-ul Ministerului Finanțelor. Accesezi secțiunea dorită, selectezi județul și introduci numele. Îți va apărea numele firmei și bilanțul contabil. De jos trebuie să selectezi cel mai recent an.

Apoi trebuie să fii atent la profit/pierdere, la cifra totală de afaceri și la datorii.

Nu vei afla de aici media salarială, dar îți faci o impresie dacă firma e pe plus sau pe minus.

Din aceeași categorie se află și Termene.ro, un site în care poți căuta numele firmei și îți indică în câte procese este implicată compania.

Presa e de bază

Tot mai multe publicații vin în ajutorul cititorilor cu informații despre diverse meserii, ce salarii se plătesc sau ce studii sunt necesare.

Chiar dacă tot nu găsești ceva fix pentru ceea ce cauți, cititul presei economice tot este util deoarece afli diverse informații despre domeniul care te interesează.

Această metodă te va ajuta să-și setezi așteptările când mergi la interviul de recrutare.

Fii franc cu recrutorul

În fine, dacă ești sunat de la o firmă de recrutare poți să spui direct recrutorului ce așteptări salariale ai și să îl întrebi dacă mai are rost să faci drumul degeaba.

Dacă suma se încadrează în bugetul firmei, atunci te va asigura că merită.

Pentru mai multe informații despre piața muncii puteți accesa site-ul revistei We Are HR.

 
 

Urmărește-ne pe Google News