În doar o lună, reprezentanţii Guvernului vor să demareze programul “Prima casă”, sperând astfel să relanseze atât creditarea, cât şi piaţa imobiliară. Până acum şi-au anunţat disponibilitatea de a participa la program următoarele bănci: CEC Bank, BCR, BRD, Alpha Bank şi Raiffeisen Bank. Multe persoane îşi pun speranţe în acest proiect, sperând că aşa îşi vor putea cumpăra locuinţa visată. Iată care sunt, conform declaraţiilor lui Gheorghe Pogea, ministrul finanţelor, principalele puncte ale acestui program:

Persoana nu trebuie să aibă în proprietate o casă în momentul în care aplică şi nici să fi avut vreodată un credit ipotecar. Dovada va fi o declaraţie pe propria răspundere, parafată de un notar.
Veniturile celui care vrea credit trebuie să fie suficient de mari pentru a putea achita ratele.
Avansul minim va fi de 5% din valoarea casei, dar şi cei care au un avans mai mare vor primi o garanţie de la stat tot de 60.000 de euro.
Dobânzile nu au fost încă stabilite cu băncile, dar acestea trebuie să fie mai mici decât cele practicate acum.

Avansul, minimum 5%

Cei care vor cumpăra o locuinţă prin intermediul programului vor beneficia de TVA redus, de 5%, la achiziţionarea unei locuinţe noi.
Conducerea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România a decis reducerea cu circa 30% a onorariilor – atât pentru încheierea actelor de vânzare/cumpărare, cât şi pentru autentificarea contractelor de ipotecă.

După trei luni de neplată vă pierdeţi căminul

Ministrul Pogea a explicat ce se întâmplă dacă nu mai puteţi achita creditul către bancă. “Dacă nu veţi putea plăti trei luni rata, veţi fi obligaţi să părăsiţi locuinţa, banca va executa garanţia, iar Ministerul Finanţelor va transfera aceşti bani. Locuinţele în această situaţie vor trece în fondul locativ al statului care le va vinde şi va achita banii către bancă”, a afirmat Gheorghe Pogea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News