Avocatul Adrian Cuculis, colaboratorul nostru, semnalează o premieră națională: Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timișoara a respins cererea executorului judecătoresc de notare la Cartea Funciară a dreptului de proprietate al adjudecatarului unui imobil, cumpărat la licitaţia dispusă de bancă, urmare executării a unuia dintre debitori.
În încheierea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș se precizează că cererea de justificare a înscrierii provizorii a dreptului de proprietate este netemeinică.
Pașii de urmat
Practic, licitaţia publică, urmată de procesul verbal de adjudecare şi actul de adjudecare sunt ultimele acte din cadrul unei proceduri execuţionale. Acesta este momentul în care un debitor îşi pierde casa şi dreptul de proprietate asupra imobilului garantat la bancă, de un IFN sau de o persoană fizică. Dar, iată care care sunt paşii pe care trebuie să-i urmezi, pentru a bloca notarea în cartea funciară a dreptului de proprietate al celui ce ți-a cumpărat casa la licitaţia publică:
Primul pas: Contestaţia la executare. Înainte de a putea bloca o asemenea înscriere în cartea funciară este clar că trebuie să ai “o nemulţumire”, tradusă în contestarea executării silite, prin intermediul unei contesatii la executare, în care vei invoca existenţa clauzelor abuzive, incertitudinea sumelor de bani solicitate de bancă, faptul că ești executat de către un recuperator de creanţe care ți-a pus dobânzi contractuale ilegale ș.a.m.d.
Pasul al doilea: Notarea contestaţiei în cartea funciară (atunci când începe executarea silită imobiliară). Acest lucru presupune adresarea unei cereri, în baza unui certificat de grefă (de la instanţa unde ai înregistrat contestaţia la executare), către CF, în vederea notării litigiului.
Pasul al treilea: Prezintă tuturor participanţilor la licitație, inclusiv executorului, notarea în C.F. În final, dacă contestația la executare îți va fi aprobată, întregul proces de executare silită va fi oprit.
Iată soluţia adoptată de Cartea Funciară, atunci când executorul i-a cerut notarea provizorie a dreptului de proprietate al celui ce a adjudecat imobilul:
Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timișoara, din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș respinge cererea de reexaminare a înscierii în CF.
Citește și: