Cuprins:
Ce este urna mobilă
Termenul de urnă mobilă se referă la o urnă portabilă și reprezintă un mecanism important al procesului electoral din România, care asigură că dreptul de vot al tuturor cetățenilor, inclusiv al celor aflați în situații speciale, este respectat și protejat. Urna mobilă face parte din măsurile pe care Biroul Electoral Central (BEC) le-a luat pentru a facilita exercitarea dreptului la vot la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024 și de către cetățenii aflați în situații de vulnerabilitate fizică sau medicală.
Această urnă specială este adusă de o echipă formată din membri ai Biroului Electoral al secţiei de votare la domiciliile sau la instituțiile unde se află cetățenii români cu drept de vot care nu se pot deplasa pentru a-și exprima votul. Trebuie să precizăm că în secțiile de votare din țară se utilizează o singură urnă specială atât pentru alegerile prezidențiale, cât şi pentru cele parlamentare.
Cine poate vota cu urna mobilă
Alegătorii care nu se pot deplasa la secția de votare pentru a vota la alegerile prezidențiale și la alegerile parlamentare din noiembrie-decembrie vor avea posibilitatea să voteze cu ajutorul urnei mobile. Conform unei hotărâri adoptate de BEC cu privire la unele măsuri pentru exercitarea dreptului la vot prin intermediul unei urne speciale, persoanele cu drept de vot care, din motive obiective – boală sau invaliditate, dovedite prin documente – nu se pot deplasa la secția de votare din țară la care sunt arondate, pot solicita să voteze prin intermediul urnei mobile.
Astfel, Biroul Electoral Central a stabilit care sunt persoanele care se încadrează în categoria alegătorilor netransportabili, și anume: alegătorii care nu se pot deplasa din cauză de boală sau invaliditate, alegătorii internați într-o unitate sanitară publică sau privată, într-un cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea aşezăminte sociale publice sau private, persoanele reţinute, persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă, persoanele asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu, persoanele care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale. Cetățenii români care se află în afara granițelor țării în ziua votării și cei care nu au depus cererea în termenul legal nu vor putea beneficia de urna mobilă.
Cum poți cere să votezi cu urna mobilă
Persoanele care vor să voteze la alegerile prezidențiale și parlamentare prin intermediul urnei speciale mobile trebuie să facă o solicitare în scris. Cererea pentru votul prin urna mobilă se depune la secția de votare corespunzătoare adresei unde se solicită urna mobilă. Documentul trebuie semnat olograf și datat de către alegătorul care solicită urna mobilă și, firesc, să conțină numele, prenumele, CNP-ul, adresa de domiciliu, locația unde se cere deplasarea echipei, seria și numărul actului de identitate, precum și, eventual, un număr de telefon.
Totodată, cererea trebuie să fie însoțită de copii ale documentelor medicale care atestă boala, starea de sănătate sau invaliditatea, ori de o adeverință emisă de medicul de familie al alegătorului. Din aceste documente trebuie să se poată stabili cu claritate imposibilitatea deplasării alegătorului la secția de votare la care este arondat, fără a fi necesară menționarea explicită a expresiei „persoană netransportabilă”.
În situația în care alegătorul care solicită votul prin urna mobilă nu îndeplinește condițiile legale pentru exercitarea dreptului de vot, acesta va fi informat imediat de președintele biroului electoral județean, al biroului electoral de sector al municipiului București sau al secției de votare la care a fost depusă cererea, potrivit informațiilor de pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP).
Până când se poate depune cererea pentru urna mobilă
Cererea pentru urna mobilă trebuie să fie însoțită de documentele care dovedesc starea de sănătate, boala sau invaliditatea alegătorului. Cererile pentru urna specială de votare se depun în preziua votării, la cea mai apropiată secţie de votare, între orele 18.00 și 20.00. Prin excepție, cererile și documentele justificative trebuie să fie depuse la biroul electoral județean sau la biroul electoral de sector (în cazul alegătorilor din municipiul București) până cel târziu vineri, 22 noiembrie 2024, ora 12.00.
De asemenea, BEC a mai decis că, în cazul organizării unui al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, cererea poate fi trimisă la biroul electoral județean sau la biroul electoral al sectorului municipiului București până în ziua de vineri, 6 decembrie 2024, ora 12.00. Cererea de vot cu ajutorul urnei mobile poate să fie depusă personal de un reprezentant legal al alegătorului netransportabil ori de către un membru al familiei acestuia, cu excepția celor care sunt candidați, sau soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv. Modelul-tip de cerere pentru urna mobilă de vot poate fi descărcată de aici.
Procedura în cazul votării cu urna mobilă
După ce biroul electoral primește și aprobă cererea pentru urna mobilă, o echipă desemnată din cadrul secției de votare se va deplasa la domiciliul sau la locul de muncă al alegătorului. Totuși, înainte ca echipa biroului electoral al secției de votare să se deplaseze la persoanele care nu pot vota la secțiile de votare de care aparțin, președintele biroului electoral al respectivei secții va solicita operatorului să verifice dacă acele persoane și-au mai exercitat dreptul de vot în aceeași zi.
Dacă toate condițiile sunt întrunite, în ziua de 24 noiembrie (când vor avea loc alegerile pentru funcția supremă în stat – primul tur) și 1 decembrie (când sunt programate alegerile parlamentare), o echipă formată din cel puțin doi membri ai secției de votare se va deplasa la locul unde se află alegătorul cu urna specială și cu materialele necesare procedurii de votare. Pentru a putea vota, alegătorul va trebui să arate un act de identitate și să semneze lista electorală, după care va primi buletinele de vot și ștampila cu care va vota.
La fel ca în secțiile de votare, votul va fi confidențial. De asemenea, procesul de votare se va desfășura sub atenta supraveghere a membrilor echipei, care se vor asigura că votul se exprimă corect, fără influențe exterioare, și că buletinul de vot va fi introdus în urna specială. Fiecare secție de votare din țară va dispune de o singură urnă, care va trebui să fie adusă înapoi la secția de votare la ora 22.00.
Ce materiale sunt necesare pentru votarea cu urna mobilă
Așa cum spuneam, în ziua votului, o echipă de la secția de votare se va deplasa la imobilele unde se află alegătorii înscriși pentru urnele speciale, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Echipa va avea asupra ei următoarele instrumente de votare, fără de care procesul electoral nu poate avea loc:
- urna mobilă, care este sigilată cu ștampila de control a dreptului de vot;
- extrasul de pe listele electorale, care conține datele de identificare ale persoanelor care urmează să voteze cu urna mobilă;
- tușieră;
- ștampilă de vot cu mențiunea „VOTAT”;
- cel puțin un pix, care să aibă pastă de culoare albastră;
- buletine de vot, pe care să fie aplicată ștampila de control a secției de votare și timbre autocolante (numărul acestora trebuie să fie corespunzător extrasului de pe listele electorale.
Ce spune legislația electorală despre urna mobilă
Actul normativ care guvernează alegerile în România este Legea nr. 115/2015 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali, cu modificările și completările ulterioare. Aceasta a fost actualizată pentru a putea include și alte tipuri de scrutin, inclusiv alegerile prezidențiale și parlamentare, și reglementează utilizarea urnei mobile în timpul procesului de votare. Iată în continuare ce prevede art. 91 din Legea nr. 115/2015:
(1) Pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secției de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
2) În cazurile prevăzute la alin. (1), votarea se face numai pe baza unui extras întocmit personal de președintele biroului electoral de pe lista electorală permanentă, copia listei electorale complementare sau de pe lista suplimentară existentă la secția respectivă. Extrasul se semnează de către președinte și se ștampilează, iar persoanele cuprinse în aceste extrase trebuie să fie radiate din celelalte liste existente la secție.
(3) În modalitatea prevăzută la alin. (1) și (2) pot vota numai persoanele care domiciliază în localitatea sau sectorul municipiului București în care se află secția de votare. Cetățenii Uniunii Europene trebuie să îndeplinească, după caz, condițiile prevăzute la art. 21, alin. (1), art. 23, alin. (1) sau art. 24, alin. (1) și (2).
Vezi şi cum poți deveni membru în secțiile de votare şi cum poți lucra ca operator de calculator la alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2024!