În primul rând, dacă nu ești de acord cu ceea ce-ți impută agentul de Poliție, consemnează asta în procesul verbal întocmit de acesta, la rubrica “Observații”. Apoi, în termen de 15 zile, formulează o plângere împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei (este indicat ajutorul unui avocat).
Dacă este vorba de o contravenție pentru încălcarea unor reguli de circulație, plângerea trebuie s-o depui la judecătoria în cărei circumscripție se află localitatea/sectorul în care ai fost amendat.
Dacă este vorba de o amendă legată de rovinietă, plângerea trebuie depusă la judecătoria localității/sectorului în care ai domiciliul stabil.
Odată cu plângerea, trebuie să depui o copie a procesului-verbal de contravenţie, precum și dovada achitării taxei de timbru. Totodată, poți depune orice alte documente, care pot fi considerate probe în susținerea nevinovăției tale.
Dacă vrei să-ți probezi nevinovăția cu martori, trebuie să depui o listă a acestora, cu numele, prenumele şi domiciliul unde pot fi citați.
Citește și: În cât timp se prescriu amenzile de circulaţie?