Cuprins:
Printre cele mai respectate, dar și mai invidiate profesii din țara noastră este cea de judecător, și asta datorită statutului social și nivelului salarial pe care îl oferă.
Puțini știu, însă, că pentru a deveni judecător nu este suficientă doar absolvirea unei facultăți de drept și susținerea examenelor în cadrul Institutului Național al Justiției. Ca să ajungă judecător, un candidat cu studii juridice superioare sau cu o mare experiență trebuie să fie apreciat drept o persoană calificată, integră și capabilă să exercite o astfel de funcție.
Cum se desfășoară procesul de selecție și care sunt criteriile necesare pentru a îmbrăca roba de judecător vei afla citind acest articol.
Ce este un judecător
Activitatea de judecător în România este reglementată de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Judecătorul este un magistrat care prezidează procedurile judiciare, fie singur, fie ca președinte al unui complet de judecată în cadrul unei ședințe publice.
Conform legislației în vigoare, judecătorul înfăptuiește justiția, iar după numirea în funcție de către Președintele României, ambele categorii de specialiști în drept menționate anterior sunt inamovibile.
Conform actului normativ citat, judecătorul poate fi mutat prin transfer, delegare, detașare sau prin promovare, însă doar dacă acesta își dă acordul. Totodată, legea stabilește că acesta poate fi suspendat sau eliberat din funcție.
Judecătorii răspund disciplinar pentru abaterile de la îndatoririle de serviciu, precum și pentru faptele care afectează prestigiul justiției.
În multe țări, inclusiv în România, acesta poartă o mantie de culoare negru sau roșu, care semnifică poziția lui. În țările europene, deci și în țara noastră, unui judecător i se adresează cu «domnule președinte».
Cu ce se ocupă un judecător
În cadrul unui proces, judecătorul administrează probele de la dosar, audiază martorii, evaluează credibilitatea și argumentele părților implicate, verifică orice alte probe care pot fi relevante pentru o anumită cauză și, în final, pronunță o hotărâre, scrie Wikipedia.org.
În funcție de etapa procesuală în care se află un dosar, hotărârile pe care le emite un judecător poartă denumirea de sentințe sau decizii. Sentințele sunt date în faza de fond (primă instanță), în timp ce deciziile sunt date de către un complet format din doi sau din trei judecători, în fazele apelului sau recursului.
Un judecător trebuie să fie imparțial în timpul oricărui proces, trebuie să cunoască foarte bine legislația, în special a celei din domeniul în care își desfășoară activitatea. Faptele lui trebuie să reflecte profesia pe care o are sau, altfel spus, judecătorul trebuie să fie un exemplu in societate.
Cine și cum poate deveni judecător
Puterile, funcțiile, metoda de numire, disciplina și mai ales modul de formare a judecătorilor variază de la o țară la alta.
Primul pas pe care trebuie să îl facă o persoană care își dorește să devină judecător este, conform normelor în vigoare, terminarea unei facultăți de drept și obținerea unei diplome de licență în domeniu.
După ce au absolvit cursurile unei facultăți de drept și au obținut o diplomă de licență în drept, persoanele care își doresc să devină judecători trebuie să se înscrie la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii (INM) sau la concursul de admitere în magistratură. În cazul celei de-a doua variante, candidații trebuie să aibă o vechime în specialitate de cel puțin 5 ani.
Candidaţii la admiterea în cadrul INM trebuie să aibă un dosar care să includă o serie de documente, și anume cererea de înscriere, certificatul de naştere (copie certificată), actul de identitate (copie certificată), diploma de licenţă/adeverinţa provizorie (copie legalizată), dovada de plată a taxei de înscriere, cazierul judiciar și certificatul de cazier fiscal.
Candidații care promovează concursul vor urma cursurile INM, care se întind pe durata a 2 ani. În această perioadă, vor avea calitatea de auditor de justiție, vor primi și o bursă, care se acordă pe toată perioada în care aceștia vor beneficia de statutul de auditor de justiție.
La sfârșitul celor 2 ani, se va susține un examen de absolvire a cursurilor de auditor de justiție, după care va avea loc repartizarea locurilor la instanțe de judecată și parchete. Procesul de repartizare se va face în funcție de mediile obținute în cei doi ani, dar și de opțiunea fiecărui absolvent.
Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a deveni judecător
Conform legislației în vigoare, poate fi admisă la INM orice persoană care are cetățenia română și domiciliul stabil în România. În același timp, aceasta trebuie să îndeplinească anumite condiții, după cum urmează:
- are capacitate deplină de exerciţiu;
- este licenţiată în drept;
- nu are antecedente penale sau cazier fiscal şi se bucură de o bună reputaţie;
- cunoaşte limba română;
- este aptă din punct de vedere medical şi psihologic pentru exercitarea funcţiei.
Cât câștigă un judecător în România
În Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în anul 2021 s-a modificat grila de salarizare a unor categorii profesionale, între care și magistrații.
Un judecător cu grad de Curte de Apel câștigă între aproximativ 18.000 de lei brut (vechime 6-10 ani) și 23.000 de lei (vechime peste 20 de ani). Astfel, rezultă veniturile anuale între 160.000 și 300.000 de lei, notează Europa Liberă.
Pentru judecătorii cu grad de tribunal sau pentru cel de la tribunalul militar, veniturile sunt cuprinse între 17.100 de lei brut pe lună și 22.500 de lei. În acest fel se ajunge la un salariu anual cuprins între 143.000 și 173.000 de lei.
Un judecător cu grad de judecătorie câștigă lunar în România între 11.100 de lei și 17.250 de lei brut. Pentru această categorie, salariul anual brut este cuprins între 68.000 și 158.000 de lei.
Cele mai mari salarii le au judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care căștigă lunar între 23.140 și 26.250 de lei brut.
Salariul anual mediu al judecătorilor din țara noastră pentru toate categoriile profesionale este de 11.235 de euro, în timp ce venitul anual mediu pentru cei aflați la început de carieră este de 44.900 de euro. Judecătorii aflați pe cea mai înaltă treaptă ajung să câștige anual 91.000 de euro.
Vezi şi cum poți să devii poliţist în România!