Cuprins:
Fie că un fișier la care lucrai de mai multă vreme l-ai șters din greșeală apăsând tasta Delete, fie că un folder cu fotografii personale a dispărut pur și simplu de pe hard-disk și nu mai este nici în Recycle Bin nu trebuie să te panichezi.
Acum există suficiente soluții pentru a rezolva această situație, deși pare ireversibilă. În articolul de față îți vom spune ce trebuie să faci pentru a recupera fișierele care, dintr-un motiv sau altul, s-au „evaporat” din calculatorul tău pe care rulează Windows 10.
Cum recuperezi fișiere folosind o copie back-up?
Dacă nu găsești un fișier în calculatorul tău ori ai modificat sau ai șters accidental un fișier îl poți restaura folosind o copie back-up.
Astfel, pentru a recupera un fișier cu ajutorul unei copii back-up asigură-te că suportul media sau unitatea pe care este salvat aceasta este disponibilă, apoi parcurge următorii pași:
- Deschide opțiunea Back-up și restaurare;
- Selectează butonulStart;
- Atinge opțiunea Panou decontrol, apoi Sistem și întreținere, iar în final dă click pe Back-upși restaurare.
- SelecteazăRestaurare fișiere, iar apoi urmează instrucțiunile.
Cum recuperezi fișiere folosind opțiunea „Recuperare fișiere Windows”?
Dacă nu găsești un fișier pierdut din back-up poți utiliza Recuperare fișiere Windows. Aceasta este o aplicație cu linie de comandă disponibilă în Microsoft Store.
Poți utiliza aplicația pentru a încerca să recuperezi fișierele care au fost șterse de pe dispozitivul de stocare local, inclusiv unitățile interne, unitățile externe și dispozitivele USB și care nu pot fi restaurate din Recycle Bin. Recuperarea în spațiul de stocare în cloud și partajarea fișierelor de rețea nu este acceptată.
Pentru asta va trebui să urmezi o serie de pași, după cum urmează:
- Descarcă aplicația de pe Microsoft Store și lanseaz-o;
- Apasă tasta Windows , introduRecuperare fișiere Windowsîn caseta de search, apoi selectează opțiunea Recuperare fișiere Windows;
- Când ți se solicită permisiunea ca aplicația să efectueze modificări la dispozitivul tău, selectează opțiunea Da;
- În fereastraLinie de comandă, introdu comanda în următorul format:
winfrsource-drive: destination-drive:[/mode][/switches]
- Există 2 moduri de bază pe care le poți utiliza pentru a recupera fișiere: Regulat și Extins.
a. Exemple de mod regulat
– Recuperarea folderului Documente de pe partiția C: în folderul de recuperare de pe o partiție E:.Nu uita bara oblică inversă (\) de la sfârșitul folderului.
WinfrC: E: /regular /n \Users\
– Recuperarea fișierelor PDF și Word de pe partiția C: în folderul de recuperare de pe o partiție E:.
WinfrC: E: /regular /n*.pdf /n *.docx
b. Exemple de mod extins
Recuperează orice fișier cu șirul „factură” din denumirea fișierului, utilizând metacaractere, astfel:
WinfrE:C: /extensive/n *invoice*
Recuperează fotografiile în format jpeg și png din folderul Imagini în folderul de recuperare de pe o partiție E:.
WinfrC: E:/extensive/n \Users\
Unitățile sursă și destinație trebuie să fie diferite. Atunci când recuperezi de pe partiția sistemului de operare (adesea C:), utilizează comutatoarele/n pentru a specifica fișierele sau folderul utilizatorului.
Microsoft creează în mod automat un folder de recuperare pentru tine, care se numește Recovery_ pe partiția de destinație.
- Atunci când ți se solicită confirmarea pentru a continua, introduY pentru a începe operațiunea de recuperare.În funcție de dimensiunea partiției sursă, procesul poate dura mai mult timp.Pentru a opri procesul de recuperare, poți să apeși concomitent tastele Ctrl+C.
Cum recuperezi fișiere din versiunile anterioare?
În cazul în care nu mai găsești un anumit fișier în laptopul/PC-ul personal, poți încerca să-l recuperezi dintr-o versiune anterioară.
Versiunile anterioare sunt copii ale fișierelor și ale folderelor pe care Windows 10 le salvează în mod automat ca parte a unui punct de restaurare. Iată ce trebuie să faci pentru asta:
- Apasă butonul Start, apoi selctează My Computer;
- Navighează la folderul care conține fișierul sau folderul pe care dorești să-l recuperezi și fă click dreapta pe acesta;
- Selectează opțiunea Restaurare versiuni anterioare. Dacă folderul a fost la nivelul superior al unei unități, cum ar fi spre exemplu C:\, fă click dreapta pe unitate;
- Selectează apoi Restaurare versiuni anterioare. Vei vedea o listă cu versiunile anterioare disponibile ale fișierului/folderului pe care dorești să-l restaurezi.
- Lista include fișiere salvate în cadrul unui proces de back-up, dacă utilizezi Windows Backup pentru a face back-up fișierelor, și puncte de restaurare, dacă ambele tipuri sunt disponibile.
Pentru a restaura o versiune anterioară a unui fișier sau folder inclus într-o bibliotecă, trebuie să dai click dreapta pe fișier sau pe folder în locul unde acesta este salvat, nu în bibliotecă.
Spre exemplu, ca să restaurezi o versiune anterioară a unei imagini care este inclusă în biblioteca Imagini, însă aceasta este stocată în folderul Imaginile mele, va trebui să faci click dreapta pe folderul Imaginile mele, iar apoi să selectezi Restaurare versiuni anterioare. Iată ce ai de făcut:
- Fă dublu click pe o versiune anterioară a folderului care conține fișierul sau folderul pe care dorești să-l recuperezi.
* Spre exemplu, dacă un fișier a fost șters astăzi, alege o versiune a folderului din ziua precedentă care ar trebui să conțină acel fișier.
- Glisează fișierul sau folderul pe care dorești să-l restaurezi într-o altă locație, precum desktop-ul sau un alt folder.
- Versiunea fișierului sau folderului se salvează în locația pe care ai selectat-o.
Pentru a restaura un fișier sau un folder la o stare anterioară, va trebui să parcurgi următorii pași:
- Fă click dreapta pe fișier sau pe un folder, apoi selectează opțiuneaRestaurare versiuni anterioare. Vei vedea o listă cu versiunile anterioare disponibile ale fișierului sau ale folderului, care va include fișiere salvate în cadrul unui proces de back-up, dacă utilizezi Windows Backup pentru a face back-up fișierelor, și puncte de restaurare, dacă ambele tipuri sunt disponibile.
- Înainte de a restaura o versiune anterioară a unui fișier sau folder selectează versiunea anterioară și fă click peDeschiderepentru a o vedea și pentru a te asigura că este versiunea dorită.
- Pentru a restaura o versiune anterioară, selecteaz-o, iar apoi alege opțiunea Restaurare.
Atenție! Fișierul sau folderul restaurat va înlocui versiunea curentă de pe computer, iar aceasta nu va mai putea fi anulată.
Cum recuperezi fișiere cu ajutorul unor programe de recuperare a datelor?
Pe piaţă există numeroase programe de recuperare a datelor, însă doar câteva dintre acestea pot fi descărcate și instalate gratuit.
De obicei, programele disponibile gratuit sunt la fel de eficiente ca programele contra-cost, însă sunt utile mai ales pentru fişierele şterse cu puţin timp în urmă. Dacă vrei să recuperezi fişiere şterse în urmă cu câteva luni, va trebui să apelezi la un program contra-cost.
Cele mai cunoscute software-uri de recuperare a datelor sunt iTop Data Recovery, Recuva, Data Recovery Wizard Free Edition și Panda Recovery.
Vezi şi cum găsești parolele ascunse și salvate în Windows!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!