Deși se cunosc zeci de soiuri de cafea, se cultivă în scopuri industriale doar patru tipuri Arabica, Robusta, Liberica şi Maragogype.

Cafeaua Arabica este originară din Africa, fiind cel mai apreciat şi mai răspândit sortiment. Se cultivă mai ales în America Latină, dar şi în Africa. Boabele sale sunt de calitate superioară, au formă alungită şi culoare verzuie – albăstruie. Are o aromă şi un gust mult mai rafinat decât alte specii.

Cafeaua Robusta, este originară din bazinul Congo. Spre deosebire de cea Arabică creşte mai rapid şi se adaptează unui climat mai puțin favorabil. Se cultivă intens în Africa, India şi Indonezia. O altă calitate este acea de a fi rezistentă la boli şi dăunători. Boabele acestui soi sunt mici, au o formă neregulată şi culoare maroniu – gălbuie. Cafeaua robustă are un gust mai neutru, este mai puţin aromată decât cea arabică şi este foarte apreciată în gama de cafea solubilă.

Cafeaua Liberica, originară din Africa, Liberia, are ca și cea arabică o creştere rapidă şi o rezistenţă bună la boli. Se cultivă exclusiv în câmpiile subtropicale ale Africii şi Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare şi temperatura este cuprinsă între 20 şi 25°C. Boabele au o formă neregulată, sunt de dimensiune medie şi au culoarea de la brun la galben. Calitatea ei este mediocră.

Un român și-a dat în judecată soția când a aflat că nu este tatăl fetei pe care a crescut-o 20 de ani. Apărarea: „Trăsăturile erau asemănătoare”
Recomandări
Un român și-a dat în judecată soția când a aflat că nu este tatăl fetei pe care a crescut-o 20 de ani. Apărarea: „Trăsăturile erau asemănătoare”

Cafeaua Maragogype.  Acest arbore de cafea a fost descoperit în vecinătatea oraşului Maragogype, din Brazilia. Este un hibrid rezultat prin încrucişarea dintre soiurile arabica şi liberica. Deși boabele sunt mai mici, soiul a păstrat caracteristicile cafelei arabica. Cu toate acestea randamentul acestui arbust este inferior. Cultura sa este împrăştiată  în Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia şi Java. Se cultivă la o altitudine variind între 600 şi 1000 m. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioară şi medie, iar culoarea lor este verzuie.

Cum preparari cea mai bună cafea

Cafeaua se pregăti acasă la ibric (turcească), la filtru, la espressor, la presa franceză, prin metodele machinetta sau jebena. La noi cele mai folosite metode de preparare a cafelei sunt cea la ibric, la filtru sau la espressor.

cafea la ibric

La ibric

Pentru a prepara cafeaua la ibric ai nevoie de o cafea foarte fin măcinată care se fierbe cu apă şi zahăr într-un ibric. La origine, cafeaua turcească este preparată cu un ibrik, adică un vas de cupru, în care se pot prepara porții mai mici. Pentru patru cești ai nevoie de 200 ml de apă, 4 lingurițe de pulbere de cafea turcească și 4 lingurițe rase de zahăr. Mai întâi se toarnă apa, după care se adaugă zahărul și când fierbe se adaugă cafeaua pulbere și se amestecă după care se lasă la fiert. Când cafeaua începe să se umfle și se formează caimacul la suprafață, se scoate de pe foc. Spuma (caimacul) se repartizează cu o linguriță în cești. Se mai pune pe foc câteva secunde, cu mare grijă ca să nu dea în clocot. Se lasă puțin și apoi se toarnă cu grijă ca să nu se risipească caimacul. Se serveşte fierbinte, cu un pahar de apă rece pentru a pune în valoare aroma cafelei.

Secrete culinare de la Festivalul Borșului Lipovenesc din Jurilovca. Fără morcov, dar cu ardei și țicore de baltă: „Adevăratul gust îl dau oasele!” | FOTO
Recomandări
Secrete culinare de la Festivalul Borșului Lipovenesc din Jurilovca. Fără morcov, dar cu ardei și țicore de baltă: „Adevăratul gust îl dau oasele!” | FOTO

la filtru

La filtru

Chiar dacă aparatul are deja un filtru din plasă de oțel e bine  să mai adaugi unul special de hârtie. Acesta trebuie luat în funcție de măsura aparatului, numărul 2 sau 4. Înainte de a-l pune, filtrul trebuie îndoit pe două laturi, una mare și cea mică. Există o anume hașură a filtrului care te ajută. După ce ai pus apa măsurată gradat, adaugi un număr de lingurițe cu vârf care să fie cu una în plus peste măsurile de cești de cafea. Apa clocotită va picura pe cafeaua din filtru. Este o modalitatea mai comodă, dar filtrul reține o parte din aromele cafelei.

espresso

Espresso

Cafeaua espresso se obține printr-o metodă specială, sub presiune, printr-un aparat profesional. Cafeaua se obține prin trecerea apei fierbinţi la 9 – 12 atmosfere prin cafeaua măcinată şi tasată. Licoarea obținută are o spumă foarte fină, densă şi catifelată, și este foarte bogată în arome și foarte tare. Este preferata italienilor.

french press

Presa franceză (french press)

Este un dispozitiv foarte simplu de preparare, inventat în Franţa, așa cum spune și denumitrea. Se compune dintr-un cilindru de sticlă cu un filtru de piston în capac. Se potrivește în cilindru cafeaua măcinată mai mare, și se toarna apă fierbinte. Se tine presat cu pistonul timp de circa trei minute. Apa trebuie să fie foarte fierbinte, dar nu ar trebui să ajungă la punctul de fierbere, deoarece poate strica aroma cafelei. Pistonul se utilizează încet, nu prea strâns. Deoarece cafeaua măcinată rămâne în contact permanent cu apa şi este ulterior filtrată cu ajutorul unei site, sunt captate mai multe arome şi uleiuri esenţiale. Cafeaua astfel preparată este mai densă şi mai tare. Nu trebuie lăsată mai mult de 20 minute la infuzare fiindcă devine amară.

Cele 41 de promisiuni pentru prima zi de mandat făcute de Donald Trump. „Dictator pentru o zi”: măsuri anti-imigranți, femei transgender și vehicule electrice
Recomandări
Cele 41 de promisiuni pentru prima zi de mandat făcute de Donald Trump. „Dictator pentru o zi”: măsuri anti-imigranți, femei transgender și vehicule electrice

moka

Moka sau machinetta

Este un dispozitiv de tip espresso pentru aragaz, bazat pe principiul preparării cafelei cu ajutorul apei sub presiune. Aroma cafelei depinde foarte mult de tipul de boabe folosit, gradul de măcinare, nivelul de prăjire şi intensitatea focului folosit. Amestecul de apă şi abur atinge temperaturi mai mari de 100 de grade. Datorită presiunilor mari obţinute se permite extragerea mai eficientă a cofeinei şi aromelor din pudra de cafea. Aparatul clasic este din aluminiu. Acum poți alege și alte materiale, precum inox, teflon etc. După ce ai pus apa în vasul de jos și cafeaua, vasul se pune pe aragaz și se lasă capacul în jos. Când toată apa s-a ridicat în recipientul de sus, e gata, se ia de pe foc și se pune cafeaua în ceșcuțe.

jebena

Jebena, sau etiopiană

Jebena este un dispozitiv din ceramică cu baza sferică, folosit pentru prepararea cafelei etiopiene, care este preparată cu arome suplimentare. Apa se fierbe cu cafeaua, iar pentru mai multă aromă se adaugă păstăi de cardamom sau rădăcină de ghimbir, scorțișoară, sare, sau chiar unt. Pentru un jebena de 10 persoane care utilizează 1 litru de apă, se pun 16 lingurițe de cafea Arabica, o jumătate de linguriță de semințe de cardamom negru și zahăr.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
Știrileprotv.ro
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Viva.ro
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Oana Roman și fiica ei, asortate la VIVA Influencers Party 2024: „Mă uit la ea și nu îmi vine să cred că e deja domnișoară”. Cum s-au îmbrăcat vedetele la petrecerea cu tematică siciliană
Libertateapentrufemei.ro
Oana Roman și fiica ei, asortate la VIVA Influencers Party 2024: „Mă uit la ea și nu îmi vine să cred că e deja domnișoară”. Cum s-au îmbrăcat vedetele la petrecerea cu tematică siciliană
Ce să pui în făină ca să faci clătite pufoase și delicioase. Vor ieși atât de gustoase încât le vei mânca simple. Este un ingredient secret al gospodinelor din Maramureș
FANATIK.RO
Ce să pui în făină ca să faci clătite pufoase și delicioase. Vor ieși atât de gustoase încât le vei mânca simple. Este un ingredient secret al gospodinelor din Maramureș
Gigi Becali a făcut praf un jucător, apoi s-a răzgândit și a criticat arbitrajul » Ce arată imaginile de la cel mai încins moment al jocului
GSP.RO
Gigi Becali a făcut praf un jucător, apoi s-a răzgândit și a criticat arbitrajul » Ce arată imaginile de la cel mai încins moment al jocului
Sfatul zilei de luni, 23 septembrie 2024. Taur, surpriză în dragoste dar atenție la bani
FANATIK.RO
Sfatul zilei de luni, 23 septembrie 2024. Taur, surpriză în dragoste dar atenție la bani
'Era ritual, când se trezea dimineața'. Larisa, fosta soție a lui Alin Oprea, a făcut publice detalii intime din mariajul lor de 24 de ani
Unica.ro
'Era ritual, când se trezea dimineața'. Larisa, fosta soție a lui Alin Oprea, a făcut publice detalii intime din mariajul lor de 24 de ani
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Destinaţia din România care i-a lăsat pe turiştii străini fără cuvinte. Reacţia unui spaniol la vederea peisajului: Superb, spectaculos
Observatornews.ro
Destinaţia din România care i-a lăsat pe turiştii străini fără cuvinte. Reacţia unui spaniol la vederea peisajului: Superb, spectaculos
Horoscop 22 septembrie 2024. Gemenii au șansa de a regândi anumite planuri, intenții și aspirații, ca să le aducă mai aproape de ceea ce pot face
HOROSCOP
Horoscop 22 septembrie 2024. Gemenii au șansa de a regândi anumite planuri, intenții și aspirații, ca să le aducă mai aproape de ceea ce pot face

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI