Ulcerul este o boala a stomacului din ce in ce mai intalnita si, de aceea, este importanta cunoasterea metodelor prin care putem impiedica instalarea acestei afectiuni.
Ca masuri de prevenire sunt recomandate:
-spalarea mainilor dupa contactul cu alimente si dupa fiecare masa. Desi modul de transmitere a bacteriei care provoaca ulcerul (Helicobacter Pylori) nu este foarte cunoscut, se pare ca printre ?vehiculele? ei se numara hrana si apa.
-pastrarea calmului. Stresul este una dintre cauzele aparitiei ulcerului;
-limitarea consumului de aspirina si de medicamente antiinflamatorii nonsteroidiene. Foarte iritante pentru stomac, acestea tulbura sistemul imunitar al organismului, care actioneaza impotriva sucurilor gastrice.
-evitarea fumatului. Tutunul mareste riscul de aparitie a ulcerului, deoarece limiteaza cicatrizarea ranilor peretilor gastrici si favorizeaza recidivele;
-limitarea sau evitarea bauturilor iritante (cafea, ceai, alcool). Acestea cresc productia de sucuri gastrice din stomac. Efectele nocive ale acestora sunt remarcate doar dupa ce sunt, in general, consumate in cantitati mari;
-consumarea de suc de afine sau merisor. Acesta impiedica bacteria sa se fixeze pe mucoasa stomacala, care are rol protector;
-adoptarea unei diete echilibrate. Se recomanda alimentele bogate in fibre, legumele, fructele proaspete. Produsele grase stimuleaza productia de acizi gastrici si trebuie evitate. Un meniu echilibrat este, in cazul acestei boli, un factor de prevenire extrem de important. Mancarurile picante protejeaza mucoasa stomacala datorita capsaicinei.