Temperaturile ridicate au inceput sa va creeze probleme de alimentatie? De fiecare data cand consumati un preparat va puneti intrebarea daca nu cumva e alterat? Pentru a evita toxiinfectiile alimentare, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara va da cateva sfaturi.

Debutul sezonului cald sporeste de obicei riscul imbolnavirilor. Dar iata ce vi se recomanda in aceasta perioada pentru a nu ajunge la Urgenta:

Cititi cu atentie instructiunile de pe etichetele produselor, pentru a vedea conditiile de pastrare, preparare corecta si valabilitate.

Nu cumparati alimentele de origine animala si non-animala de la comerciantii stradali, ci numai din spatii/magazine inregistrate sanitar-veterinar.

Pastrati alimentele in frigider, la temperaturi mai mici sau constante, de 4 grade Celsius.

Raciti imediat dupa preparare toate alimentele gatite care se pot altera. 

Separati materiile prime pentru prepararea alimentelor de mancarurile deja gatite, in special carnea cruda de vita, porc, pasare, peste si ouale.

Nu pastrati alimentele mai mult de doua ore la temperaturi mai mari de 32 de grade Celsius.

Chiar daca le tineti la frigider, nu e bine sa pastrati alimentele o perioada prea indelungata de timp. 

Nu decongelati produsele sub jet de apa calda si nici la temperatura bucatariei, ci in interiorul frigiderului, dupa ce le scoateti din congelator.

Evitati prepararea alimentelor cu mai mult de 2-3 ore inaintea consumului, in cazul in care nu se pot asigura conditiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor preparate.

Cand gatiti, folositi doar apa potabila. 

Spalati bine recipientele in care se prepara si se pastreaza alimentele.

Acoperiti cu folii de plastic produsele pentru a nu intra in contact cu insectele sau cu alti microbi. 

Evitati prepararea alimentelor de catre persoane care prezinta leziuni la nivelul mainilor.

Pastrati in conditii de maxima igiena toate suprafetele destinate pregatirii alimentelor.

Folositi ustensile si echipamente separate (cutite, blaturi de lemn) atunci cand prelucrati materii prime (carne cruda) si alimente deja preparate sau care se consuma fara prelucrare termica.

Spalati bine fructele, zarzavaturile si verdeturile in cazul in care le consumati crude.

Spalati-va pe maini inainte sa gatiti si inainte de fiecare masa.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News