Nicola Gratteri, procurorul din Calabria, care, potrivit BZ, trimite sute de mafioți după gratii în fiecare an, spune că războiul bosniac, de exemplu, a fost o mană cerească pentru ‘Ndrangheta: „În raidurile noastre, încă se descoperă rămășițe în depozitele lor de arme din acest conflict”.

Nicola Gratteri , procurorul Franco Roberti și Federico Cafiero De Raho, de la stânga, la o conferință de presă, în 2014, după o acțiunea de oprire a traficului de droguri al cartelului ‘Ndrangheta. Foto: EPA

„Pentru mafie, armele sunt aurul din vreme de război. Războiul e o mină de aur pentru cartelurile criminale”, completează Federico Cafiero De Raho, șeful agenției naționale italiene antimafie.

„Cum războiul din Ucraina durează mai mult, cu atât această afacere, a traficului de arme, devine mai profitabilă”, nuanțează procurorul.

Dacă plătești pentru un Kalașnikov cu cocaină, există o reducere substanțială.

Nicola Gratteri, procuror italian:

De asemenea, traficul de persoane a înflorit. Multe mame singure cu copii au fugit din Ucraina, în timp ce bărbații își apără țara pe front.

„Nu există nicio urmă în cazul a sute de femei și copii care au fugit din Ucraina”

Experții se tem că acest lucru înseamnă și că femeile ar putea deveni pradă organizațiilor criminale. Acestea le-ar ajuta pe femei să scape și apoi le-ar trimite la prostituție. Copiii vor fi luați de la ei și vânduți ilegal.

Federico Fossa, de la Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), a declarat pentru ziarul italian La Repubblica că „nu există nicio urmă în cazul a sute de femei ucrainene și copiii lor care au fugit”. ICNUR și organizația pentru protecția copilului „Salvați Copiii” solicită un moratoriu imediat asupra adopțiilor în toată Europa.

Un alt domeniu de activitate al mafiei este îngrijirea și cazarea refugiaților. Potrivit BZ, Italia a oferit până acum aproximativ 438 de milioane de euro pentru acest domeniu de ajutor pentru refugiați.

Crima organizată are ONG-uri prin care cazează refugiații

Potrivit unității speciale responsabile a Carabinieri, ‘Ndrangheta, Camorra și Cosa Nostra au creat deja o rețea de organizații non-profit pentru a concura pentru aceste contracte guvernamentale.

Deghizată în asociații non-profit, mafia participă la licitații publice pentru cazarea refugiaților ucraineni și, astfel, poate să profite de o felie importantă din sutele de milioane puse la bătaie de guvern.

De parcă nu ar fi de ajuns, și oligarhii ruși folosesc și serviciile mafiei. Ei vor să utilizeze experiența clanurilor pentru a-și proteja bunurile împotriva confiscării lor de către autoritățile din Uniunea Europeană. 

Cel mai simplu mod este să le trimită în paradisuri fiscale. Și cine poate să-i ajute dacă nu mafia, care are zeci de ani de experiență în traficul de bogății în fața autorităților, scrie BZ.

Cum spală banii oligarhilor ruși

Potrivit poliției financiare, specialiștii clanurilor mută deja activele rusești – pentru comisioane generoase – în paradisuri fiscale sigure din străinătate sau investesc în criptomonede, care cu greu pot fi atinse de sancțiuni. 

Sunt implicate sume uriașe: potrivit Băncii Naționale Italiene, 13 miliarde de euro au trecut doar anul trecut din Rusia în Italia.

Premierul italian Mario Draghi a anunțat, săptămâna trecută, că statul italian a confiscat bunuri rusești în valoare de 800 de milioane de euro, în cele câteva săptămâni de la începutul războiului.

Dintotdeauna mafia se uită înainte: în timp ce noi avem de-a face cu prezentul, clanurile lucrează deja la afacerile de mâine.

Federico Cafiero De Raho, șeful Agenției Antimafia din Italia:

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News