De ce se descarcă o baterie auto?

Bateria mașinii se poate descărca din mai multe motive, iar această problemă poate apărea în special în timpul sezonului rece. 

Primul dintre acestea este și cel mai important, și anume vârsta bateriei. În funcție de model, de starea automobilului, de ciclul de porniri sau de cât de des circuli cu mașina, durata de viață a bateriei poate fi de aproximativ 4-5 ani.

Dacă s-au scurs câțiva ani de la cumpărarea bateriei, aceasta poate fi deja considerată veche. În plus, dacă începe să dea și rateuri atunci este indicat să cumperi una nouă pentru a intra liniștit în iarnă din acest punct de vedere.

O altă cauză pentru care o baterie se poate descărca o constituie consumatorii importanți de energie, care necesită curent chiar și atunci când autoturismul staționează cu motorul oprit. Este cazul alarmei ori a ceasului mașinii.

De asemenea, dacă vei uita farurile aprinse, iar mașina ta nu este dotată cu senzor de avertizare, bateria va continua să furnizeze energie către acești consumatori. A doua zi de dimineață când vei dori să pleci nu vei mai putea porni motorul.

Responsabil cu încărcarea bateriei este alternatorul, dar dacă această piesă este defectă, vei fi nevoit să bagi mâna în buzunar pentru că va trebui să cumperi o baterie nouă.

La toate aceste cauze se poate adăuga o posibilă problemă ce poate apărea la instalația electrică, mai ales dacă este o mașină veche. Acest consum de energie poate depăși limitele normale și, astfel, bateria se va descărca.

În sfârșit, în cazul în care din varii motive nu circuli cu mașina un timp îndelungat și preferi mijloacele de transport în comun, ar trebui să-ți faci un obicei ca măcar o dată la două zile să pornești motorul.

Dacă nu vei face asta, reacțiile chimice din interiorul bateriei o vor degrada sau, mai exact spus, cu cât starea descărcării este mai mare, cu atât uzura se va amplifica.

De ce se descarcă o baterie auto pe timpul iernii?

Atunci când temperaturile coboară mult sub zero grade, bateria va avea de suferit, pierzând din putere și din performanțe.

Astfel, dacă mașina stă în aer liber la minus 20 de grade Celsius, acumulatorul va rămâne cu doar jumătate din puterea lui inițială. Dacă deții un garaj unde este mai cald, bateria va rezista mai mult timp.

Cum protejezi bateria ca să reziste pe timpul iernii?

Cel mai mare pericol pentru o baterie în sezonul rece sunt deplasările pe distanțe foarte mici deoarece aceasta nu are timo să se încarce suficient și, astfel, va pune presiune pe alternator.

Mergând mai departe, când temperaturile sunt foarte scăzute, sisteme precum cel de încălzire, cel de degivrare a lunetei și a parbrizului ori scaunele încălzite vor suprasolicita bateria, motiv pentru care este contraindicat să pornești aceste sisteme atunci când circuli pe distanțe scurte.

Chiar dacă o astfel de situație este rară, o baterie se poate degrada excesiv dacă bornele sunt corodate și nu permit trecerea curentului și reîncărcarea acumulatorului în mers.

În același timp, din cauza mizeriei și a umidității, se pot produce scurtcircuite. De aceea, experții recomandă curățarea periodică a bornelor acumulatorului cu o bucată de glaspapir fin sau cu o perie din sârmă.

O altă metodă de a proteja bateria mașinii tale este aceea de a deconecta bornele dacă nu circuli de cu mașina pe timpul iernii și nici nu deții un garaj. Totodată, ar fi bine să iei bateria în casă și să o pui la încărcat la un redresor.

Înainte de venirea iernii se recomandă să faci o vizită într-un service  auto pentrru o verificare amănunțită a mașinii, inclusiv a bateriei. Testerele speciale pot furniza informaţii utile referitoare la funcţionarea necorespunzătoare a acumulatorului şi a alternatorului și, astfel, vei știi că acesta trebuie schimbat.

Nu în ultimul rând, trebuie să știi că, atunci când pornești motorul, este indicat ca toți consumatorii să fie opriți. Abia după câteva minute vei putea porni și ceilalți consumatori precum sistemul de degivrare și de dezaburire. Farurile și radioul este bine să le pornești după ce ai pornit la drum.

Urmărește-ne pe Google News