Cuprins:
Protejarea casei împotriva hoților este esențială pentru a asigura siguranța familiei tale și a bunurilor din casă. Și asta, mai ales atunci când pleci în vacanță, când riscul de spargere crește deoarece casa rămâne nesupravegheată pentru o perioadă mai lungă de timp. În cele ce urmează îți prezentăm o serie de sfaturi și soluții utile, vechi și noi, care sperăm să te ajute să-ți protejezi casa de hoți.
Motive pentru a-ți proteja casa împotriva hoților
Protejarea propriei locuințe împotriva efracției este esențială în primul rând pentru liniștea ta sufletească, asta pentru că, în acest fel, vei proteja atât persoanele dragi ție, cât și proprietatea și bunurile din casă. Trebuie să știi că majoritatea hoților preferă țintele ușoare, iar o casă bine protejată este mai puțin atrăgătoare pentru aceștia.
Prezența unui hoț poate pune în pericol siguranța ta și a familiei tale, iar măsurile de protecție împotriva efracției pot reduce considerabil riscul de a te trezi cu străini în locuință în timp ce te afli acasă și, astfel, să eviți o tragedie. În același timp, în orice casă există bunuri de valoare, inclusiv aparate electronice și electrocasnice, bijuterii, bani, opere de artă și documente importante. În multe cazuri, poliția nu reușește să recupereze toate pagubele, iar uneori nu recuperează nimic, neavând nici o dovadă care să îi conducă la prinderea hoților, potrivit specialiștilor de la Netcom Activ.
De aceea, măsurile de protecție împotriva efracției pot contribui în mod eficient la protejarea caselor împotriva hoților. Specialiștii în domeniu spun că hoții sunt descurajați doar când văd că o casă este protejată cu sistem de alarmă, iar dacă ei încearcă să pătrundă prin efracție, alarma se va declanșa, poliția va fi alertată din timp, iar spărgătorii pot fi prinși.
Măsuri de protejare a casei împotriva hoților
Prin implementarea unor strategii preventive eficiente poți reduce în mod semnificativ șansele ca locuința ta să devină o țintă a hoților. Iată câteva dintre măsurile pe care le poți lua pentru a-ți proteja casa.
Montează două încuietori la ușă
Hoții monitorizează mai multe case, iar cele care au o singură încuietoare la ușa din față vor fi ține sigure pentru aceștia, potrivit lui Michael Fraser, fost spărgător și actual invitat permanent în cadrul programului de televiziune „Beat The Burglar” difuzat la BBC, informează site-ul Good Housekeeping.
Acesta recomandă folosirea a două încuietori la ușa locuinței, eventual chiar și încuietori inteligente, care pot fi setate să se închidă automat la anumite ore din zi. De asemenea, aceasta poate fi configurată astfel încât să poată fi deblocată de la smartphone, cu un breloc special sau cu un bloc numeric separat.
Folosește ambele încuietori ale ușii
În cazul în care ai două încuietori la ușa locuinței, folosește-le pe ambele. În caz contrar, casa ta nu va fi mai sigură decât o gospodărie care are doar o încuietoare. „Un hoț va veni la ușa din față și își va folosi piciorul pentru a pune presiune pe ușă, tehnică prin care va afla dacă ușa are două încuietori în uz”, explică Fraser.
Nu afișa un autocolant „Atenție, câine rău!”
Un animal de companie este perceput ca un mijloc vechi de a-ți proteja casa. De aceea, mulți proprietari de câini fac public acest lucru afișând un autocolant pe poartă. Michael Fraser recomandă, însă, altceva. „Orice spărgător știe că va intra acolo pentru că respectiva locuință nu are o alarmă pornită dacă în interior există un câine sau o pisică „, spune el.
Pe lângă aceasta, afișarea explicită a faptului că deții un animal de companie va reprezenta un indiciu pentru orice spărgător priceput că în acea casă există o ușă pentru câine sau pisică undeva în spate, ceea ce ar facilita pătrunderea în casă.
Nu arunca ambalajele la tomberon
Investește în draperii, rolete sau draperii care să împiedice privirile indiscrete să vadă în interiorul casei tale. „Dacă poți vedea în interior poți vedea nu doar oamenii, ci și lucrurile de valoare din acea casă”, spune Fraser. Mai ales în perioada Black Friday ori de Crăciun, când cumperi sau primești cadouri, este important să faci un efort și mai mare pentru a camufla ferestrele pentru a nu lăsa ca obiectele de valoare din casă să se vadă din stradă.
De asemenea, evită să arunci ambalajele la tomberonul de la parterul blocului ori să le pui lângă pubela de gunoi din fața casei. Hoții observă aceste detalii, iar când or să vadă o cutie de televizor scump ori cutia altui gadget, vor fi atrași de locuința ta.
Consolidează-ți ușile cu feronerie
Cele mai folosite puncte de intrare prin efracție sunt ușile și ferestrele. Drept urmare, consolidarea acestor puncte de intrare este esențială și cel mai bine ar fi să începi prin a alege ușa potrivită. O ușă de intrare ideală ar trebui să fie groasă și grea și, în plus, poți folosi feronerie pentru a-ți asigura ușile.
Spre exemplu, plăcile de întărire ale ușilor sunt plăci metalice care întăresc zona din jurul încuietoarei. Acestea distribuie forța mai uniform, făcând mai dificilă spargerea ușii. De asemenea, poți lua în considerare montarea la ușa principală a unui lanț de securitate.
Folosește grilaje la ferestre
Așa cum spuneam, ferestrele sunt, de asemenea, un punct de intrare preferat de hoți. De aceea, acestea trebuie păstrate acoperite cu jaluzele sau cu draperii și ținute întotdeauna bine închise, mai ales când ești plecat de acasă pentru mai mult timp.
De asemenea, grilajele metalice pentru ferestre te vor ajuta să le securizezi și să le îngreunezi, astfel, misiunea hoților de a pătrunde prin efracție în casa ta. De asemenea, poți pune aceste grilaje în interiorul ferestrelor, ceea ce nu va afecta aspectul exterior al casei, potrivit ReoLink.
Instalează un sistem de alarmă
După ce ai consolidat ușile și ferestrele casei tale cu feronerie trebuie să le păstrezi încuiate. Apoi, ia în considerare instalarea unui sistem de alarmă, care te va ajuta foarte mult, mai ales atunci când ești plecat de acasă. Hoții urăsc zgomotul și preferă să acționeze discret pentru a minimiza riscul de a fi detectați și raportați autorităților. Atunci când ușile sau ferestrele se deschid, alarmele pot fi activate, iar sunetele de alarmă pot atrage atenția vecinilor sau a trecătorilor, crescând șansele ca spărgătorii să fie prinși în flagrant.
Plasează camere de supraveghere
Instalarea unui sistem de camere de supraveghere, exterior/interior, va face mult mai dificilă pătrunderea hoților în locuința ta și te poate alerta în cazul unei tentative de intrare prin efracție. Statisticile arată că o locuință lipsit de un sistem de securitate are de trei ori mai multe șanse de a fi spartă de hoți. Modelele avansate de camere de supraveghere sunt prevăzute cu senzori de detectare a mișcării și vor trimite notificări în timp real pe smartphone atunci când cineva a pătruns sau încearcă să pătrundă în locuința ta. Majoritatea sistemelor au și sirene și proiectoare încorporate.
Cum îți protejezi casa când pleci în vacanță
Suntem în perioada concediilor de vară, când mulți români sunt plecați de acasă pentru o perioadă de timp mai lungă. Atunci când pleci în vacanță ori când lipsești de acasă mai multe zile la rând, este recomandat să-ți iei o serie de măsuri preventive pentru a-ți proteja casa împotriva hoților. Dacă te afli într-una dintre aceste situații, ar fi bine să rogi o persoană de încredere, părinții, frații, un prieten sau un vecin de nădejde, să îți ridice corespondența de la cutia poștală.
Pentru a se asigura că nu este nimeni acasă, hoții pot să verifice cutiile poștale, iar cele pline le pot atrage atenția, semnalând că fie nu locuiește nimeni la respectiva adresă, fie că proprietarii sunt plecați. De asemenea, dacă locuiești la bloc, este bine ca aceeași persoană de încredere să îndepărteze de pe clanța ușii apartamentului tău pliantele publicitare pentru că, în caz contrar, acesta ar putea fi un indiciu pentru spărgători că la acea adresă nu este nimeni acasă. În plus, ruda sau prietenul ar fi bine să treacă pe la tine pe acasă și să se asigure că totul este în regulă.
Ce mai poți face când pleci în concediu
Oricât de ciudat ți s-ar putea părea, chiar dacă urmează să pleci într-un concediu mai lung, ar fi bine să lași o lumină aprinsă în casă care poate fi observată din exterior, iar pentru asta este de preferat o lumină LED, care consumă foarte puțin. Poți, de asemenea, să lași un radio pornit la un nivel scăzut al volumului pentru a nu-i deranja pe vecini deoarece, chiar și zgomotul moderat de fundal, îi poate descuraja chiar și pe cei mai îndrăzneți infractori.
Se recomandă, totodată, să eviți să postezi pe rețelele de socializare fotografii realizate în timpul vacanței pentru a le arăta apropiaților ce faci și cum te simți în vacanță, recomandă experții de la Goodtogoinsurance.com. În mod evident, hoții sunt și ei mari consumatori de social-media și pot folosi aceste platforme pentru a se informa dacă ești acasă, mai ales dacă te cunosc, pentru a deduce cu ușurință când ești plecat în vacanță, în țară ori în străinătate.
Dacă, totuși, ții să le arăți prietenilor ce ai făcut în vacanță, poți să postezi fotografii pe rețelele de socializare după ce te întorci acasă pentru a induce în eroare anumite persoane. Nu în ultimul rând, dacă se întâmplă cel mai rău, este esențial să știi că locuința ta este asigurată în caz de furt și vandalizare.
Vezi şi cum îți protejezi telefonul de viruși și hackeri!