Cuprins:
Sunt oameni care se întreabă ce este mai bine pentru mașina lor în timpul unei furtuni de grindină: să se deplaseze sau să stea?
Din fericire, există câteva modalități prin care îți poți proteja autoturismul în ambele situații. Libertatea ți le prezintă în articolul de față.
Ce trebuie să faci când conduci pe grindină?
Dacă te deplasezi cu mașina prin oraș și observi că furtuna de grindină este pe cale să înceapă, trebuie să găsești rapid un loc ferit unde să oprești. Cele mai bune opțiuni în acest caz sunt parcările subterane și parcările supraterane ale unor centre comerciale, benzinăriile acoperite și podurile.
Dacă nu găsești un astfel de loc, caută o clădire înaltă și parchează mașina aproape de unul dintre zidurile acesteia, dar pe latura opusă direcției din care bate vântul. În acest mod, bucățile de gheață sau eventual un acoperiș luat de vânt nu vor cădea niciodată pe mașină. Poate doar puțină tencuială, dar atât. Spre exemplu, dacă furtuna vine dinspre est, atunci trebuie să parchezi pe latura vestică a clădirii.
Totodată, trebuie să știi că parbrizul este fabricat din sticlă laminată, care este mai rezistentă decât sticla din care sunt realizate geamurile laterale și luneta. De aceea, este recomandat să conduci cu viteză redusă în direcția din care cade grindina, astfel încât bucățile de gheață să lovească parbrizul.
Atenție! Nu părăsi sub nici o formă mașina atunci când cade grindină deoarece poți suferi leziuni corporale dintre cele mai grave.
Cum îți protejezi de grindină mașina parcată?
Dacă nu deții un loc de parcare sub cerul liber adăpostit sau chiar un garaj există câteva variante prin care poți să-ți protejezi mașina în timpul unei furtuni de grindină. Iată care sunt acestea:
Nu te teme să parchezi sub un copac
Deși au fost cazuri în care furtuna a doborât copaci peste mașini, trebuie să știi că aceste situații nu sunt multe. De obicei, copacii căzuți sunt bătrâni, uscați și netoaletați, de aceea trebuie să eviți să-ți lași mașina pe lângă ei.
În schimb, dacă în zona de reședință, mai ales în spatele blocului (unde vântul este mai domol) există arbori mari și tineri și care nici nu au coroana foarte bogată, îți recomandăm să parchezi mașina sub aceștia.
Astfel, autoturismul tău va fi protejat împotriva grindinei sau a vreunui acoperiș luat de vânt.
Nu parca în zona parcurilor
De regulă, arborii care cad se află pe lângă parcuri, de aceea nu este recomandat să-ți parchezi mașina în aceste zone. Există pericolul de a te trezi cu un copac sau cu crengi mari pe mașină.
Explicația este aceea că în zona parcurilor nu există de obicei cladiri înalte care să reducă intensitatea vântului, ceea ce înseamnă că aici va fi vijelia mai puternică.
Nu parca în intersecții
Dacă vrei să fii scutit de surprize dintre cele mai neplăcute, nu parca niciodată mașina în intersecții. De regulă, nivelul acestora este mai jos comparativ cu cel al arterelor care se întâlnesc în ele. În plus, sunt și multe canalizări.
După cum bine știm cu toții, sistemele de canalizare din orașele României sunt vechi și depășite, iar în cazul unor furtuni puternice primele care se inundă sunt tocmai intersecțiile.
Astfel, pentru a evita situațiile nefericite în care apa pătrunde în interiorul mașinii, înearcă să găsești un loc de parcare departe de intersecții, de preferat pe trotuar, acolo unde există locuri de parcare special amenajate, sau pe o stradă în rampă.
Acoperă mașina
Cea mai bună metodă pentru a-ți proteja mașina de grindină și nu numai o reprezintă clasica prelată. Avantajul este acela că unele prelate sunt confecționate special pentru anumite modele, mulându-se perfect pe caroserie.
În cazul în care nu ai o husă, poți să acoperi parbrizul și luneta cu covorașele din interiorul mașinii, indiferent dacă acestea sunt textile sau din cauciuc.
De asemenea, poți folosi cartoane și chiar pături pe care le vei întinde de pe parbriz până pe lunetă. Dacă este posibil, încearcă să acoperi și o parte din geamurile laterale. Pentru fixarea acestora pe caroserie folosește bandă adezivă. Dacă te afli în vacanță la mare, folosește salteaua de apă, care s-a dovedit la fel de eficientă.
Una dintre cele mai bune soluții o reprezintă folia cu bule de aer, care se folosește la împachetarea obiectelor fragile. De asemenea, foarte bune sunt și covorașele subțiri de izopren folosite de obicei la gimnastică și pentru a dormi în cort. Pentru a-ți proteja mașina vei avea nevoie de patru covorașe: unul îl prinzi cu portierele peste parbriz, două le fixezi cu portierele peste plafon, iar cel de-al patrulea îl vei fixa cu bandă adezivă pe lunetă.
Atenție! Nu folosi niciodată pietre sau cărămizi deoarece, în caz de vânt foarte puternic, acestea pot provoca daune mai mari decât grindina.
Pentru cei care nu agreează metodele clasice există o variantă modernă. Este vorba despre prima copertină automatizată, denumită „Lanmodo All-in-One Car Umbrella”.
Aceasta poate fi utilizată ca umbrela de plajă, umbrelă pentru pescuit, cort camping și pentru protejarea mașinii împotriva diverselor intemperii. Aceasta se ataşează pe plafon cu ajutorul unei ventuze şi a unor ancore elastrice care se prind de oglinzile exterioare şi de mânerele uşilor.
Umbrela este acționată din telecomandă, iar instalarea durează aproximtiv un minut. Potrivit producătorului, dispozitivul rezistă și la impactul cu o cărămidă.
Prețurile copertinei sunt de 890 lei (varianta de 3,5 x 2,1 metri) și 1690 lei (varianta de 4,8 x 2,3 metri).
Folosește aplicațiile meteo pentru telefonul mobil
În prezent, există numeroase aplicații meteorologice pentru smartphone-uri, care te pot salva pe tine și mașina ta în cazul unei furtuni de grindină.
Tot ceea ce trebuie să faci este să instalezi o astfel de aplicație pe telefonul tău mobil și activează notificările și alertele în caz de vreme nefavorabilă. Astfel, vei fi atenționat când s-ar putea produce grindină și vei avea timp suficient să-ți proteejezi mașina.