În acest articol îți vom face câteva recomandări despre cum poți proteja vopseaua și caroseria mașinii tale pe durata iernii.
Cuprins:
Spală mașina în mod regulat
Clorura de calciu este cea mai nocivă, pentru că este corozivă și poate favoriza apariția ruginii.
Atunci când mașina ta este acoperită cu o peliculă de sare, mai ales după ce ai efectuat un drum lung, îți recomandăm să mergi cât mai repede la o spălătorie auto profesionistă pentru o spălare cu jet de apă și soluții speciale.
Nu încerca sub nicio formă să cureți mașina de sare de unul singur. Fiind foarte abrazivă, aceasta va lăsa urme pe vopsea, dacă nu este curățată în mod corespunzător, și o va coroda.
De altfel, îți recomandăm ca pe timpul iernii să încerci să speli mașina o dată la două săptămâni, pentru că spălând sarea în mod regulat vei preveni apariția ruginii.
Atunci când speli mașina, asigură-te că este spălată și pe dedesubt. De asemenea, aplică și un strat de ceară. Aceasta nu este scumpă și creează o barieră între vopseaua mașinii și zăpadă, gheață și sare protejând-o.
Mai există o variantă, dar mai scumpă, pentru protejarea vopselei pe timp de iarnă. Aceasta o reprezintă înfolierea caroseriei cu o folie de tip PPF.
Nu deszăpezi mașina decât cu o perie specială
În cazul în care ninge și mașina este acoperită de zăpadă nu încerca să o cureți folosind instrumente nerecomandate.
Îți recomandăm să deszăpezești mașina doar cu o perie specială sau cu o măturică fină. Dacă nu ai un astfel de instrument poți curăța zăpada folosind mănușile.
Sub nici o formă nu curăța mașina folosind o lopată, un făraș ori alte improvizații. Va fi, practic, imposibil să nu zgârii vopseaua.
Nu folosi racleta pentru a sparge gheața de pe caroserie
Deseori se întâmplă ca peste noapte temperaturile să scadă mult sub 0 grade, iar pe caroserie se poate depune un strat de gheață.
În această situație îți recomandăm să nu folosești o racletă sau alte obiecte dure pentru îndepărtarea gheții de pe vopsea. Nici apa caldă nu este indicată.
De asemenea, nu încerca să împingi bucățile mari de gheață de pe caroserie, deoarece acestea vor produce zgârieturi la nivelul vopselei.
Cea mai eficientă metodă pentru a da jos gheața de pe caroserie o reprezintă spray-urile speciale pentru zonele vitrate sau încălzirea treptată a mașinii.
Evită să parchezi pe străzile principale
Dacă nu ai un loc de parcare de reședință, evită pe cât posibil să îți parchezi mașina pe arterele mari și circulate. Astfel, vei evita utilajele de deszăpezire, care de multe ori s-a întâmplat să lase urme serioase în buzunarele proprietarilor mașinilor parcate pe arterele principale.
În același timp, dacă este parcată pe marile bulevarde, mașina ta devine vulnerabilă la eventuale accidente produse de șoferii care nu își adaptează stilul de condus la condițiile dificile de drum.
Bineînțeles, ideal în acest caz este un garaj sau o parcare subterană ori supraterană. În acest fel, nici nu vei mai pierde timp curățând mașina de zăpadă și nici nu vei mai fi nevoit să o speli atât de des.
Acoperă mașina cu o prelată auto
Dacă mașina va sta afară pentru o perioadă îndelungată în timpul iernii, ar fi bine să iei în calcul achiziționarea unei prelate auto cu care să o protejezi.
Prelata auto este special concepută pentru a proteja împotriva zăpezii, gheții și eventualelor zgârieturi care pot apărea la nivelul vopselei.
În plus, aceasta va diminua gradul de uzură cauzată de răzuirea gheții și de curățarea zăpezii de pe mașină.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro