Potrivit unui studiu realizat de Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste un miliard de oameni, adică 15% din populația lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate, fizică, intelectuală, senzorială sau o combinație între acestea.
Din acest punct de vedere, suntem împărțiți în oameni tipici și oameni cu dizabilități. În cazul celor cu dizabilități, statisticile arată că cei mai mulți se izolează, pentru că pereții casei le oferă protecția pe care nu o au odată ce pășesc spre exterior, fie din cauza lipsei de infrastructură din orașele în care trăiesc, fie din cauza stigmatizării.
Conform datelor Ministerului Muncii, la 31 decembrie 2016, numărul persoanelor cu dizabilităţi era de 786.546, din care 70.6401 persoane adulte. Numărul persoanelor adulte cu dizabilități angajate în muncă era de 33.449, adică jumătate dintre ele.
La 31 martie 2020, numărul total de persoane cu dizabilităţi a fost de 852.565 persoane, conform Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.
Dintre acestea, 97,95 % (835.069 persoane) se află în îngrijirea familiilor şi/sau trăiesc independent (neinstituţionalizate) şi 2,05 % (17.496 persoane) se află în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi (instituţionalizate).
Pandemia și munca de acasă pot fi o șansă pentru persoanele cu dizabilități de a-și găsi un loc de muncă. Asta crede un ONG din Vietnam care invită persoanele cu dizabilități să aplice la un loc de muncă, predarea limbii engleze, online.
“Anul acesta am lansat un program de predare online și căutăm profesori care ne pot ajuta să aducem limba engleză mai multor oameni din Vietnam. Vrem să oferim această oportunitate mai ales persoanelor cu dizabilități, care ar putea să caute de lucru chiar acum; dorim să le oferim șansa de a câștiga o sumă modestă de bani în aceste momente grele”, a declarat pentru Libertatea, Dung Tran, președintele ONG-ului CCHD.
Inițial, ONG-ul vietnamez primea oameni din întrega lume, pentru a preda în Vietnam limba engleză. Odată cu pandemia, s-au adaptat, “pentru că acum tehnologia face posibilă conectarea indiferent de locul în care vă aflați”, mai spune Dung Tran.
În prezent, programul adună 12 profesori din țări precum Mexic, Portugalia, Anglia sau Spania și peste 200 de studenți vietnamezi, conform ONG-ului. Programul de muncă este individualizat, în funcție de fiecare persoană, menționează Dung Tran.
Această oportunitate a făcut ca pandemia să treacă mult mai repede
“Din cauza pandemiei, mulți profesori care erau în Vietnam au fost nevoiți să se întoarcă în țările lor de origine. Acesta este motivul pentru care modul de predare online a fost un lucru minunat pentru mine și pentru elevii și părinții cu care am avut șansa de a vorbi”, declară pentru Libertatea una dintre profesoare, Daniela, din Mexic.
De-a lungul timpului, ONG-ul CCHD a oferit mai multe posibilități, unele de voluntariat, altele remunerate, pentru oameni din întreaga lume.
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități
Din 1992, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități se sărbătorește pe data de 3 decembrie. Scopul este unul simplu: conștientizarea și oferirea unui trai demn și respectarea drepturilor celor care au mai puține șanse încă de la linia de start, în urma unei boli ori accident.
ONU: Dizabilitatea este o problemă esențială
În 2019, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a pus accentul pe dezvoltarea incluzivă, echitabilă şi durabilă, conform Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030, care se angajează să „nu lase pe nimeni în urmă” şi recunoaşte dizabilitatea ca fiind o problemă esenţială, potrivit ONU.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro