Desi nu este o forma comuna de cancer, cancerul cu celule germinale are o incidenta anuala de 3/100.000 de barbati si e cea mai comuna forma de tumoare solida la barbatii cu varste intre 15 si 35 de ani. La barbatii trecuti de 50 de ani limfoamele testiculare sunt mai frecvente decat tumorile cu celule germinale. Amanunte ne ofera doctor Dana Lucia Stanculeanu, medic primar oncolog la Institutul Oncologic Bucuresti.
Anomaliile genetice pot fi asociate cu cancerul testicular. Sindromul Klinefelter poate fi asociat cu tumori mediastinale cu celule germinale. Criptohidia creste riscul de cancer testicular si este raportata ca fiind prezenta la 10% din pacientii cu cancer testicular.
Simptomatologia este data de durerea la nivelul unui testicul, senzatia de greutate si modificarea consistentei acestuia, a scrotului, ariei ingihinale sau pelviene.
Cheia succesului in tratament este detectarea rapida a bolii, iar ca metoda de depistare este recomandata autoexaminarea lunara.
Dintre metodele paraclinice sunt recomandate ultrasonografia, tomografia computerizata, radiografie pulmonara si o serie de analize de laborator. Histologic ele pot fi impartite in doua categorii: tumori seminomatoase si tumori nonseminomatoase.
Tratamentul pentru ambele tipuri de tumori este cel chirurgical radical – adica orhiectomia pe cale inghinala. Tumorile seminomatoase sunt foarte sensibile la tratamentul radiologic care trebuie sa urmeze tratamentului chirurgical. Tumorile nonseminomatoase sunt mai sensibile la chimioterapie, care se efectueaza dupa cura chirurgicala si care pot duce la vindecare in proportii de 99% din cazuri.
Daca in 1970 supravietuirea la pacientii cu cancer testicular era doar de 10% in prezent mai mult de 90% din barbati cu aceasta forma de cancer pot fi vindecati.
Pentru informatii suplimentare puteti contacta Fundatia Nationala de Oncologie Sfantul Anton, cu sediul in Calea Victoriei nr. 1-5, sc. B, etaj 6, ap. 72, sector 3 sau la numerele de telefon: 314.69.33 sau 314.69.23.