Aveti copii care nu au implinit inca varsta de 18 ani si planuiti sa-i duceti intr-o vacanta sau la rude in strainatate? Pentru ca Politia de Frontiera sa nu-i intoarca de la granita, trebuie sa va interesati din timp in ce conditii pot calatori.
Conditiile privind calatoria minorilor romani in strainatate sunt stabilite de Legea 248/2005. Iata ce trebuie sa stiti cand vreti sa iesiti cu copiii din tara:
– Cei care au implinit 14 ani pot iesi din tara doar pe baza pasaportului sau a cartii de identitate si numai insotiti de o persoana fizica majora si cu acordul parintilor;
– Cand merg doar cu unul dintre parinti, acesta trebuie sa aiba la el acordul in scris al celuilalt parinte sau, dupa caz, dovada decesului. Declaratia de incredintare trebuie sa cuprinda scopul deplasarii si ruta urmata pana in statul de destinatie. Daca minorul va ramane in tara respectiva, trebuie mentionata persoana careia ii e incredintat. Daca urmeaza sa revina in tara, de asemenea, acest lucru trebuie mentionat in declaratia respectiva. Declaratia de incredintare, redactata in doua exemplare si autentificata la un notar public, nu e necesara daca parintele insotitor face dovada ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca;
– Cand copilul iese din tara cu o alta persoana decat parintii, aceasta trebuie sa prezinte o procura din partea ambilor parinti si cazierul judiciar personal.
Cat costa pasaportul
Taxa pentru eliberarea pasaportului minorilor nu difera de cea perceputa adultilor, adica 96,2 lei, bani achitati la CEC. Chitantele impreuna cu certificatul de nastere al minorului (original si copie) si actele de identitate ale parintilor (original si copie) se depun la serviciile publice comunitare pentru pasapoarte din subordinea prefecturilor.
Pentru cele in regim de urgenta, adica eliberate in 3 zile, platiti in plus 100 de lei.
13.000 de minori intorsi de la granita de la inceputul anului
De la inceputul anului 2007, politistii de frontiera au intors de la granita peste 13.000 de minori romani care nu indeplineau conditiile legale. 7.600 dintre acestia nu aveau procura notariala, 2.500 erau insotiti de persoane care nu detineau cazier judiciar, 600 nu erau insotiti de persoane majore si 2.000 au fost opriti din alte motive.
Potrivit reprezentantilor Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, cele mai multe nereguli au fost la granita cu Ungaria.