Ordinul MSF stabileste ca trimiterea la tratament in strainatate se face numai pentru pacientii cu afectiuni care nu pot fi tratate in tara. Bolnavii tre-buie sa fi fost spitalizati in unitati sanitare cu servicii medicale de inalta calitate profesionala si tehnica, fara insa ca sanatatea lor sa fie restabilita.
Trimiterea la tratament in strainatate este efectuata de directiile de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucu-resti si de Directia Generala de Asistenta Medicala si Programe din cadrul MSF si trebuie aprobata de Ministerul Sanatatii.
Pentru aceasta, medicul de familie sau bolnavul va depune documentele medicale la directia de sanatate publica pe a carei raza teritoriala domiciliaza, impreuna cu o cerere din partea bolnavului. Dupa efectuarea unei investigatii medicale riguroase, intr-o clinica din centrul universitar la care e arondata directia de sanatate publica, comisia de specialitate teritoriala va examina bolnavul si va recomanda clinica din strainatate unde poate fi efectuat tratamentul.
Documentatia e trimisa apoi Directiei Generale de Asistenta Medicala din cadrul MSF, care solicita comisiilor de specialitate din minister examinarea acesteia.
In cazuri exceptionale, impuse de natura si gravitatea bolii, precum si in cazul bolnavilor minori, comisiile de specialitate pot recomanda ca bolnavii sa se deplaseze in strainatate cu insotitori, costurile deplasarii si cazarii urmand sa fie suportate de acestia, cu exceptia cazurilor in care bolnavul are pana intr-un an. Fondurile pentru trimiterea bolnavilor la tratament in strainatate vor fi alocate de MSF, in limita bugetului aprobat. La intoarcerea in tara a bolnavului, comisia de specialitate teritoriala care a recomandat trimiterea la tratament in strainatate va avea obligatia sa examineze bolnavul pentru a stabili beneficiul tratamentului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News