Pensia de urmas se acorda in anumite conditii. Potrivit legislatiei in vigoare, pentru acordarea acesteia trebuie ca persoana decedata sa fi fost pensionar sau sa fi indeplinit conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Cei care au dreptul sa primeasca pensia sunt copiii decedatului si sotul supravietuitor.
– Copiii beneficiaza de acest ajutor pana la implinirea varstei de 16 ani, iar daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi 26 de ani. De asemenea, ei primesc pensie de urmas pe durata invaliditatii, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una din situatiile de mai sus.
– Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas la implinirea varstei de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani. In cazul in care aceasta durata a fost mai mica, dar de cel putin zece ani, pensia se diminueaza procentual, pentru fiecare an de casnicie in minus. De asemenea, sotul supravietuitor beneficiaza de pensie de urmas, indiferent de varsta, pentru perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
– In cazul in care sotul supravietuitor are in ingrijire, la data decesului sotului sustinator, unul sau mai multi copii in varsta de pana la sapte ani, primeste pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani.
– Plata pensiei se suspenda pe perioada in care pensionarul urmas realizeaza venituri dintr-o activitate permanenta ori atunci cand s-a recasatorit.
– Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
Ce acte trebuie sa contina dosarul
Documentele necesare pentru pensia de urmas sunt urmatoarele: cerere pentru inscrierea la pensia de urmas, actele de stare civila, decizia de pensie/talon de pensie, adeverinta de studii pentru elevi si studenti, cauza decesului (daca sustinatorul nu era pensionar) si o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca urmasul nu a fost condamnat pentru omor sau tentativa de omor asupra sustinatorului. Pentru cazurile in care sustinatorul decedat nu era pensionar mai sunt necesare: cartea de munca a acestuia, livretul militar, diploma de studii, adeverinta privind sporurile salariale, adeverinta privind conditiile de munca speciala si acte pentru dovedirea unor situatii speciale (revolutionar, etc.).