Pensia de urmas se acorda copiilor persoanei decedate si sotului supravietuitor in anumite conditii. Potrivit legislatiei in vigoare, pentru atribuirea acesteia trebuie ca persoana decedata sa fi fost pensionara sau salariata.
Se acorda studentilor pana la 26 de ani
Copiii persoanei decedate beneficiaza de pensie de urmas pana la implinirea varstei de 16 ani, iar daca isi continua studiile pana la terminarea acestora, fara a depasi insa 26 de ani. Daca in una din situatiile de mai sus, copiii sufera un accident in urma caruia capata un grad de invaliditate pot primi pensie de urmas pe durata invaliditatii. In cazul copiilor care au ramas fara ambii parinti, valoarea pensiei de urmas reprezinta insumarea drepturilor de urmas, calculate dupa fiecare parinte.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas la implinirea varstei de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani. De asemenea, sotul supravietuitor beneficiaza de pensie de urmas, indiferent de varsta, in perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an. In cazul in care are in ingrijire, la data decesului sotului sustinator, unul sau mai multi copii mici, primeste pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani. Sotul supravietuitor care are pensie proprie si indeplineste conditiile pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa dintre pensii.
Plata pensiei se suspenda pe perioada in care pensio-narul urmas realizeaza venituri dintr-o activitate permanenta ori atunci cand s-a recasatorit.
Potrivit reprezentantilor Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, valoarea medie a pensiei de urmas este de 256 de lei
Documentele pentru dosar
Documentele necesare pentru pensia de urmas sunt urmatoarele: cerere, certificat de deces (original si copie), cauza decesului pentru sustinatorul decedat care nu are calitatea de pensionar, adeverinta de studii pentru urmasii copii cu varsta peste 16 ani, actul de identitate al solicitantului, carnet de munca (ori-ginal si copie), livret militar (original si copie), acte de stare civila ale solicitantului si ale urmasilor din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul si talonul de pensie al persoanei decedate. Dosarul cu aceste acte se depune la Casa de Pensii din raza de domiciliu in 90 de zile de la data decesulului sau in 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor de primire a acestui tip de pensie.