Cu exceptia cetatenilor din tarile care formeaza Uniunea Europeana, strainii nu au dreptul sa lucreze in Grecia decat in baza unui permis de munca obtinut de la Ministerul Muncii din aceasta tara.
Odata obtinut permisul de munca, cetateanul strain se bucura de aceleasi drepturi ca si un cetatean grec. Permisele de munca pot fi insa eliberate pentru o anumita ocupatie numai daca pentru respectivul post vacant nu este interesat nici un cetatean grec sau un cetatean strain din tarile care fac parte din UE.
Procedura de obtinere a permiselor de munca:
In general, orice cetatean al unei tari care nu este membra a UE si care doreste sa lucreze in Grecia trebuie sa solicite angajatorului din Grecia sa inainteze o cerere in acest sens prin care sa obtina informatii cu privire la folosirea fortei de munca, adresata Inspectiei Muncii in districtul in care solicitantul urmeaza sa lucreze. Ulterior, dosarul este inaintat Ministerului Ordinii Publice, care decide daca pot fi invocate chestiuni de ordine publica, securitate sau interes public pentru ca o astfel de cerere sa fie refuzata. Daca dosarul este aprobat, el va fi inaintat Ministerului Afacerilor Externe, care isi da acordul si autorizeaza Consulatul grec, ce are jurisdictie asupra domiciliului solicitantului, sa elibereze o viza de lucru.
In momentul sosirii in Grecia, cetateanul strain trebuie sa mearga la un centru medical pentru a efectua analizele medicale necesare, in termen de 5 zile de la sosire. Dupa analizele medicale, persoana respectiva trebuie sa mearga la politie, unde se va inregistra la Directia pentru straini.
Rezidenta se innoieste in fiecare an
Dupa aprobare, politia elibereaza un permis de munca in care vor fi trecute numele angajatorului, locul de desfasurare a activitatii si specificul ei. Pe langa acest permis de munca, solicitantului i se va elibera si un permis de rezidenta pentru o perioada de un an.
Acesta poate fi reinnoit anual, pentru o perioada de cel mult 5 ani.