Copilului meu, in varsta de 6 ani si jumatate, i-au aparut de curand maselele si as vrea sa stiu ce as putea face pentru ca acestea sa nu se carieze.
Claudia M., Bucuresti
Raspuns: Primele masele permanente care apar pe arcada sunt molarii de 6 ani, numiti astfel dupa varsta la care ies in cavitatea bucala. Acestia, prin relieful plin de santuri si gropite de pe fata lor ocluzala (partea maselei cu care mestecam alimentele), favorizeaza depunerea placii bacteriene si implicit aparitia mai usoara in aceste zone a cariei dentare. La nivelul molarilor de 6 ani, riscul de aparitie al cariei dentare este deosebit de mare in perioada eruptiei (pana la aparitia lor completa si alinierea cu ceilalti dinti fiind o perioada destul de mare de timp), cat si imediat dupa. In acest timp, smaltul imatur al maselei de-abia aparute este mai permeabil si mai subtire in aceste zone, caria avansand de obicei destul de rapid. De asemenea, partea de gingie care acopera o parte a molarului pana la aparitia sa completa favorizeaza acumularea de mancare si initierea procesului carios chiar inainte de finalizarea eruptiei. Lipsa unei igiene riguroase in aceasta zona, copilului fiindu-i destul de greu sa ajunga la molar cu periuta, favorizeaza de asemenea aparitia cariilor in santurile si fosetele (gropitele) molarului de 6 ani imediat dupa eruptia sa in cavitatea bucala. O metoda de preventie a cariei dentare in aceste zone este sigilarea santurilor si fosetelor molarului de 6 ani imediat dupa aparitie.
Aceste santuri sunt umplute cu un material special pentru sigilari, blocandu-le astfel si izolandu-le in fata atacului carios. Prin umplerea acestor santuri , depunerea placii bacteriene in aceasta zona greu de igienizat corect este impiedicata, riscul de aparitie al cariei scazand semnificativ. Indeosebi la copiii la care inca din perioada dentitiei de lapte s-a observat o frecventa crescuta a aparitiei cariei, sigilarea molarilor de 6 ani permanenti trebuie facuta imediat. De cele mai multe ori, este bine sa se faca sigilarea acestora chiar inaintea eruptiei lor complete. Intervalul de varsta 6-7 ani este cel mai indicat pentru a realiza sigilarea molarilor de 6 ani.
Dupa efectuarea acesteia, este bine sa se controleze starea sigilarilor o data la 6 luni si sa se completeze zonele in care materialul de sigilare s-a sters. Sigilarea este foarte simplu de realizat (dureaza 10-15 minute), se face intr-un mod complet netraumatizant pentru copil fiind, as putea spune, unul din putinele tratamente ‘placute’ realizate in cabinetul stomatologic, cu un impact foarte mare in prevenirea aparitiei cariei dentare.
Andrei Tirpea
Medic dentist