Respiratia neplacuta apare din cauza bacteriilor care descompun resturile alimentare de pe suprafetele dentare si de pe limba, in cazul lipsei unei igiene bucale sau efectuarii defectuoase a acesteia. Afectiunile dentare, cum ar fi cariile netratate sau abcesele, sunt cele care favorizeaza si intretin respiratia neplacuta, la fel ca si bolile gingiilor (gingivite, gingivostomatite, paradontite). Cavitatea bucala poate emana un miros neplacut si in cazul unor sinuzite, infectii amigdaliene sau pulmonare, obstructii nazale. De vina pot fi si unele boli, precum diabetul, insuficienta renala sau afectiuni gastro-intestinale.
Pentru a avea o respiratie proaspata trebuie urmate cateva sfaturi.
Spalati-va pe dinti de cel putin doua ori pe zi. Periind dintii dupa fiecare masa se indeparteaza resturile de mancare care pot dauna. Important este insa spalatul pe dinti inainte de culcare pentru a nu lasa nimic de lucru bacteriilor in timpul somnului.
Folositi ata dentara ori de cate ori aveti ocazia. Aceasta poate indeparta resturile alimentare dintre dinti, acolo unde, de cele mai multe ori, periuta nu patrunde.
Utilizati cat mai des apa de gura. Desi nu are efect de lunga durata, poate sa va ajute mai ales daca o folositi dimineata.
Tratati-va afectiunile dentare.
Consumati multe lichide, imbogatiti-va dieta cu legume proaspete, evitati consumul exagerat de cafea, alcool, precum si fumatul excesiv.