Scenariu: Un bărbat tânăr, îmbrăcat bine, hărțuiește pe stradă: un băiat sărac, o femeie care citește, două persoane de etnie romă care iau masa și două tinere LGBT.
Toți sunt voluntari și au vrut să participe la experimentul Libertatea și să interpreteze aceste roluri pentru a lansa în spațiul public o discuție despre discriminare.
În timpul experimentului de 40 de minute, au intervenit șapte oameni pentru a lua apărarea celor discriminați și hărțuiți. Alții și-au văzut de ale lor. Unii s-au amuzat.
Discriminarea femeii care vrea să studieze
”Acum vremurile s-au schimbat, mergem și noi înainte, nu mai dăm înapoi”, a spus cu hotărâre o femeie, de parcă parafraza versurile cu care Bob Dylan a câștigat premiul Nobel.
Aceasta l-a contrazis pe agresorului care susținea că locul femeii e la cratiță și crescut copiii.
”Înainte erau alte vremuri, da, când femeia stătea acasă și muncea ca prostănaca”, i-a mai replicat femeia șmecherului care certa o tânără că pierde vremea citind.
Trei femei s-au solidarizat cu un băiat acuzat că e sărac și nu muncește
”Depinde ce situație are, sunt copii din familii cu mai mulți copii”, i-a spus agresorului o femeie roșcată pe la 60 de ani. Femeia de lângă ea și-a pus mâinile în cap când a auzit aberațiile agresorului, în timp ce a treia doamnă îl dezaproba din priviri. Apoi femeile au consolat victima.
Rasismul nu are sens
”Nu știu ce vorbești acolo, eu nu înțeleg”, i-a replicat un domn reporterului care se răstea la doi tineri de etnie romă, că ”locul țiganului nu e în București”.
Când reporterul a luat peste picior de două tinere LGBT și a spus că ”homosexualitatea este o boală”, o adolescentă s-a ridicat de la masă și a intervenit: ”Nu o să puteți dormi seara că două persoane vor să fie împreună?”, a întrebat aceasta și i-a cerut agresorului să le lase în pace pe fete.
Solidarizarea spontană și onestă stă la baza oricărei comunități sănătoase. De aceea am extras cele mai importante momente de solidarizare din acest experiment simplu, fără pretenții de studiu științific.
Nu trebuie să îi judecăm pe oamenii diferiți de noi, ne învață cei care luptă cu discriminarea.
Similar, nu putem să îi judecăm nici pe cei care nu au intervenit. Nu înseamnă că sunt oameni răuvoitori. De fapt, sunt studii care arată că graba este principala piedică în calea ajutării semenilor. Cu cât omul se percepe ca fiind mai grăbit, cu atât este mai insensibil la suferința sau nevoile celor de lângă.
În același timp, știm că, pe lângă educație, unul dintre cele mai bune antidoturi împotriva discriminării este penalizarea socială. Dacă sunt mai mulți critici ai discriminării, cresc șansele să avem o societate echitabilă.
***
Cine sunt cei mai discriminați români?
-
49% persoane de etnie romă
-
49% persoane cu altă orientare sexuală
-
31% persoane fără venituri
-
28% femei
Sursa: Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
Experimentul LIbertatea a fost filmat în Piața Universității, în parcul din fața Teatrului Național și în Piața Romană.
Mihai Oancea, Emanuela Didei, Marimar Catană, Alina Eftimie și Daniel Caraivan au fost protagoniștii reportajului, cei care au jucat voluntar rolul victimelor.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro