Cu câteva săptămâni înainte de începerea războiului, mercenarul în serviciu a declarat pentru BBC că mulți veterani ai organizației secrete Wagner au fost contactați printr-un grup privat Telegram. Au fost invitați la un „picnic în Ucraina”, cu referiri la degustarea „Salo”, o grăsime de porc consumată în mod tradițional în Ucraina, scrie BBC.
Mesajul face apel la „cei cu antecedente penale, datorii, interziși din grupurile de mercenari sau fără pașaport extern” să aplice. Mesajul mai includea că „cei din zonele ocupate de ruși din republicile Lugansk și Donețk și Crimeea au fost cordial invitați”.
Grupul Wagner este una dintre cele mai secrete organizații din Rusia. Oficial, nu există – a servi ca mercenar este împotriva dreptului rus și internațional. Dar se crede că până la 10.000 de agenți au încheiat cel puțin un contract cu Wagner în ultimii șapte ani.
Mercenarul în serviciu care a vorbit cu BBC a spus că noi recruți sunt plasați în unități aflate sub comanda ofițerilor de la GRU, unitatea rusă de informații militare a Ministerului Apărării.
El a subliniat că politica de recrutare s-a schimbat și au fost aplicate mai puține restricții. „Ei recrutează pe oricine și pe toată lumea”, a spus el, nemulțumit de ceea ce a descris ca fiind profesionalismul mai scăzut al noilor luptători.
O rebranduire
El a spus că noile unități care sunt recrutate nu mai sunt denumite Wagner, dar au fost folosite nume noi – precum The Hawks (Șoimii).
Acest lucru pare să facă parte dintr-o tendință recentă de a se îndepărta de reputația grupului Wagner, deoarece „marca este contaminată”, spune Candace Rondeaux, profesor de studii rusești, eurasiatice și est-europene la Arizona State University, din SUA
Grupul Wagner s-a confruntat cu acuzații repetate de încălcări ale drepturilor omului și crime de război în operațiunile sale din Siria și Libia.
Sursele mercenare care au vorbit cu BBC au spus că recruții sunt antrenați la baza Wagner din Mol’kino, în sudul Rusiei, lângă o bază a armatei ruse.
Pe lângă grupurile private de mesagerie, a existat și o campanie publică în Rusia de recrutare de mercenari.
Pe platforma rusă de socializare VK, o pagină care se descrie ca fiind specializată în activități de securitate, a fost postată o reclamă în prima săptămână a invaziei în care se cere ca „gardienii de securitate” din alte țări din fosta Uniune Sovietică să depună cerere pentru „străinătatea apropiată”. Experții militari au spus că aceasta este o referire la Ucraina.
Anterior, un cazier judiciar era un motiv de blocaj pentru cei care doreau să se alăture mercenarilor. De asemenea, au fost impuse restricții pentru oricine e născut în afara Rusiei, din cauza îndoielilor cu privire la loialitate.
Există „o cerere mare de luptători” și pentru a face diferența pe teren „vor avea nevoie de mii de mercenari”, spune Jason Blazakis, cercetător senior la Centrul Soufan, un think tank de securitate din SUA.
Vineri, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că 16.000 de luptători din Orientul Mijlociu s-au oferit voluntari pentru a lupta cu armata rusă. Președintele rus, Vladimir Putin, a dat ordine pentru a permite luptătorilor din Orientul Mijlociu să fie dislocați în război.
2.100 de dolari pentru o operațiune
S-a raportat că până la 400 de luptători din grupul Wagner au fost în Ucraina.
Grupul Wagner a fost identificat pentru prima dată în 2014, când sprijinea separatiștii proruși în conflictul din estul Ucrainei.
Luptătorul Wagner în serviciu care a vorbit cu BBC a explicat că în primele zile ale invaziei Ucrainei a fost trimis în al doilea oraș al țării, Harkov, unde a spus că unitatea sa a finalizat cu succes o misiune, fără a dezvălui despre ce este vorba.
„Apoi am fost plătiți cu 2.100 de dolari (1.600 de lire sterline) pentru o lună de muncă și ne-am întors acasă, în Rusia”, a spus el pentru BBC.
Moscova a negat întotdeauna orice legătură cu grupuri de mercenari.
foto: 123rf.com