Pretul ridicat al unui telefon mobil sau magazinul luxos din care il achizitionati nu reprezinta o garantie a faptului ca produsul respectiv este original. Specialistii de la Protectia Consumatorilor atrag atentia ca piata este invadata de modele de mobile piratate sau resoftate. Libertatea va prezinta elementele prin care puteti deosebi un telefon original de unul contrafacut.
Un telefon care nu este nou sau original poate ascunde probleme de functionare, de la puterea slaba a bateriei, lipsa de semnal sau semnal instabil si pana la nefunctionarea unor aplicatii. In plus, multe modele contrafacute au emisiile SAR (rata specifica de absorbtie a radiatiilor emise de telefon in momentul utilizarii) destul de ridicate, depasind limita admisa, adica 2 wati pe kilogram.
Cumparati numai din magazinele autorizate!
Unii producatori aplica atat pe baterie, cat si in interiorul telefonului o holograma (eticheta de securitate). Acest simbol ofera siguranta investitiei facute si garanteaza ca mobilul e original. De asemenea, prin aceasta, utilizatorul are acces la service autorizat, precum si la perioada extinsa de garantie. Totusi, prezenta hologramei nu e obligatorie prin lege. „Nu exista obligativitatea ca telefoanele mobile sa aiba o holograma”, ne-a declarat Stelica Nicula, specialist in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. „Unii producatori aplica un astfel de element pe cutie, pe baterie sau pe telefon pentru a oferi un plus de siguranta cumparatorilor”, a mai adaugat acesta.
Nu achizitionati un aparat fara sa aiba garantie
– achizitionati telefonul mobil numai din magazinele autorizate in acest sens;
– cutia trebuie sa fie sigilata;
– meniul este preferabil sa fie in limba romana;
– la cumparare este obligatoriu sa primiti un certificat de garantie care sa va permita accesul la service-ul autorizat al producatorului sau importatorului;
– manualul de utilizare trebuie sa contina informatii si in limba romana.