Un parfum de marca, un ceas elegant sau o pereche de pantaloni de firma, la preturi mici, reprezinta pentru multi o adevarata tentatie. In spatele pretului de nimic se ascund insa de cele mai multe ori produse contrafacute.
Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului va invata cum sa recunoasteti falsurile si la ce sa fiti atenti pentru a nu fi inselati de comerciantii care vand astfel de produse.
Fiti suspiciosi cu chilipirurile. Un prim semnal de alarma este pretul mic la care se vand produsele de marca. Daca gasiti astfel de oferte, care vi se par prea bune pentru a fi adevarate, este bine sa fiti cu ochii-n patru.
Un alt aspect care trebuie sa va dea de gandit este gama limitata de produse de lux pe care o vinde un co-merciant.
Inspectorii va sfatuiesc sa va asigurati ca stiti care este identitatea unui comerciant, astfel incat sa il puteti gasi cu usurinta in cazul in care produsele se dovedesc a fi false. Aveti mare grija la produsele cumparate din piata sau din alte locuri in care se perinda fel de fel de vanzatori ambulanti. Inconvenientul este ca va va fi foarte greu sa-l mai gasiti pe comerciant, daca produsele pe care vi le-a vandut nu sunt autentice, asa cum ati crezut initial.
O atentie deosebita trebuie acordata ambalajului si etichetei. Greselile de ortografie si siglele de slaba calitate indica, de cele mai multe ori, un produs contrafacut.
Lipsa certificatului de garantie este un alt semnal ca produsul este fals. La fel, refuzul comerciantului de a asigura service dupa momentul achizitionarii.
Potrivit inspectorilor ANPC, printre produsele cel mai des falsificate se afla ceasurile, parfumurile si cosmeticele scumpe. Pe lista neagra se afla insa si imbracamintea de marca, CD-urile, DVD-urile, casetele audio si video, jocurile pe computer, dar si piesele de masina.
Ceasuri de „doua zile”
Moda ceasurilor scumpe a prins si in Romania. Pentru ca preturile sunt insa exorbitante, piata neagra a gasit solutii ieftine: falsurile chinezesti care se strica in doua zile. Astfel, un ceas Vacheron Constantin de 8.500 de euro poate fi cumparat cu numai 50 de euro. Un Rolex de 40.000 de euro costa mai putin de doua milioane de lei. “O “afacere” de numai doua zile, pentru ca jucaria falsificata se strica dupa cateva rotatii complete ale limbilor pe cadran. Iar daca acestea rezista peste o saptamana, metalul carcasei nu scapa de oxidare”, ne-a spus Claudiu Balacescu, unul dintre ceasornicarii specializati in reparatiile ceasurilor scumpe.