Hainele și încălțămintea reprezintă produsele cele mai expuse acestui flagel, a notat Digi 24, care a dezvăluit și cum pot fi recunoscute produsele „fake” de originale.

La depozitul de mărfuri de contrabandă confiscate de la Vama Giurgiu nu mai loc să arunci un ac. Sunt mărfuri care, dacă ar fi scăpat de controale și ar fi ajuns pe piață, ar fi valorat 400.000 de lei.

Doar în ultimele 24 de ore, vameșii au umplut două camere cu peste 1.900 de articole vestimentare despre care cred că sunt contrafăcute.

Printre obiectele reținute se afla, de exemplu, o pereche de încălțăminte „de firmă” care ar fi valorat 2.000 de lei, dacă ar fi ajuns pe piață.

Șoferul care a vrut să introducă ilegal marfa în țară nu a putut explica proveniența lor.

Traseul hainelor contrafăcute începe în Turcia și trece prin Bulgaria.

„Ele vin ascunse în diverse mijloace de transport, autocare autoturisme sau microbuze și de obicei ele sunt disimulate printre ale bunuri transportate legal sau ascunse în bagajele personale”, a spus Alexandra Popescu – purtător de cuvânt IGPF.

Falsurile care scapă vigilenței polițiștilor de frontieră ajung, în mare parte, în bazarurile din București ori în colete comandate online.

Cum pot fi depistate falsurile? „Cauți numărul de pe etichetă și îl pui pe un calculator pe site-ul firmei respective și în secunda următoare îți spune dacă este sau nu contrafăcut.

Un brand oirignal pe partea interioară a încălțămintei are numerotată perechea respectivă dar niciodată stângul nu are acelealași număr cu dreptul”, spune Elena Stoica, preşedinta Asociaţiei Confecţionerilor din România.

În 2019, polițiștii de frontieră au confiscat haine și produse cosmetice contrafăcute în valoare totală de peste 10 milioane de euro.


Urmărește-ne pe Google News