Trebuie să ştiţi că pentru protecţia împotriva acestor riscuri, conform Legii nr. 230/2007, se poate institui privilegiul imobiliar în favoarea asociaţiei de proprietari. Ceea ce înseamnă că asociaţia blochează vânzarea-cumpărarea apartamentului fără ştirea ori aprobarea sa. Prin privilegiu, asociaţia are prioritate la vânzarea sau executarea apartamentului restanţierului şi e prima căreia i se achită datoriile pe care le avea respectivul proprietar.

Iată cum trebuie să procedaţi:

1. Cererea de înscriere a privilegiului imobiliar se adresează Biroului de Carte Funciară al judecătoriei în a cărei circumscripţie e situat imobilul.

2. La cerere se vor anexa, în două exemplare, extrase/copii de pe listele lunare de plată a cotelor de contribuţie având ştampila asociaţiei de proprietari, din care să rezulte suma datorată. Cererea poate fi depusă de preşedintele asociaţiei de proprietari sau de către o altă persoană împuternicită de acesta.

3. Privilegiul se radiază după plata sumei restante către asociaţie.

Curs pentru administratori

Federaţia Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR) anunţă organizarea unui nou curs pentru administratorii de bloc, începând cu data de 30 octombrie. Detalii aflaţi la numărul de telefon 021/33.55.232.

Proprietarul are nevoie de certificatul de sarcini

Dacă proprietarul cu datorii vrea să vândă apartamentul fără ştiinţa asociaţiei, nu va putea să îl înstrăineze atât timp cât la Biroul de Carte Funciară apare că locuinţa are datorii faţă de asociaţie. Certificatul de sarcini care se eliberează la vânzare- cumpărare trebuie să arate că apartamentul este grevat de sarcini, iar noul proprietar, în cunoştinţă de cauză, va putea prelua datoriile fostului proprietar numai dacă doreşte, şi asta se va face printr-o prevedere expresă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News