Cuprins:
Deși suspendarea permisului auto este una dintre cele mai drastice pedepse pentru șoferii ce încalcă regulile de circulație, aceasta nu este permanentă. Din fericire, sancțiunea este una temporară și, în funcție de gravitatea abaterii, poate fi cuprinsă între 30 și 90 de zile.
În articolul de azi îți vom spune când ți se poate suspenda dreptul de a conduce, pe ce perioade și cum poți să-ți recuperezi permisul de conducere.
Pentru ce abateri ți se poate suspenda permisul de conducere?
În primul rând, trebuie să spunem că suspendarea permisului de conducere reprezintă suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o perioadă limitată, respectiv de 30, 60 sau 90 de zile, în funcție de gravitatea abaterii.
Există câteva situații în care permisul de conducere poate fi suspendat, și anume atunci când șoferul produce un accident ușor, efectuează o manevră neregulamentară, nu acordă prioritate altor mașini sau pietonilor, nu respectă semnele de circulație sau pentru o alcoolemie de până la 0,80 mg/l, însă fără producerea unui accident.
Pe ce perioadă ți se poate suspenda permisul de conducere?
Legislația în vigoare prevede trei perioade distincte pentru care permisul de conducere poate fi suspendat, în funcție de abaterea săvârșită, dar și de alte criterii specifice. Iată care sunt perioadele de suspendare a permisului de conducere:
Suspendarea permisului pentru 30 de zile
În conformitate cu Codul Rutier, suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile are loc în clipa în care șoferul a acumulat 15 puncte de penalizare.
Trebuie precizat faptul că punctele de penalizare expiră la șase luni de la data la care s-a constatat contravenția. Astfel, acest tip de suspendare a permisului se aplică doar șoferilor ce comit contravenții care însumează 15 puncte de penalizare în decurs de șase luni.
Totodată, permisul de conducere mai poate fi suspendat pentru 30 de zile în cazul următoarelor contravenții:
- Depășirea altor vehicule în timp ce așteaptă la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;
- Neacordarea de prioritate pietonilor care se află pe sensul de deplasare a șoferului și care trec prin locurile special amenajate și semnalizate;
- Neacordarea de prioritate vehiculelor care au acest drept;
- Nerespectarea culorii roșu a semaforului;
- Depășirea neregulamentară;
- Nerespectarea indicațiilor agentului de circulație;
- Neprezentarea la secția de poliție atunci când s-a produs un accident cu pagube materiale, cu excepția cazurilor când șoferii implicați au încheiat o constatare amiabilă de accident sau este avariat doar vehiculul șoferului care deține o asigurare facultativă de avarii auto.
Suspendarea permisului pentru 60 de zile
Conform Codului Rutier, permisul de conducere poate fi suspendat pe o perioadă de 60 de zile atunci când șoferul acumulează 15 puncte de penalizare într-un interval mai mic de 12 luni față de data ultimei suspendări.
De asemenea, permisul de conducere mai poate fi suspendat pentru 60 de zile în cazul următoarelor contravenții:
- Neacordarea de prioritate, depășirea neregulamentară sau trecerea pe culoarea roșu a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat pagube materiale;
- Nerespectarea interdicției temporare de circulație pe un drum public;
- Nerespectarea regulilor de circulație referitoare la coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;
- Circulația pe sens opus, cu excepția efectuării regulamentare a unei depășiri.
Suspendarea permisului pentru 90 de zile
Codul Rutier prevedere că permisul poate fi suspendat pe o perioadă de 90 de zile în cazul în care cel aflat la volan săvârșește una dintre următoarele contravenții:
- Nerespectarea barierelor de cale ferată sau a luminilor roșii la trecerea la nivel cu calea ferată;
- Depășirea vitezei legale cu peste 50 km/h;
- Conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice;
- Conducerea unui autoturism cu defecțiuni grave la sistemul de frânare sau la direcție.
În cazul în care conducătorul auto săvârșește din nou, într-un interval de șase luni de la data restituirii permisului de conducere, o faptă care atrage suspendarea, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.
Hotărârea de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se va comunica șoferului de către serviciul poliției rutiere în termen de 10 zile de la data constatării ultimei contravenții.
Cum îți poți recupera permisul de conducere?
Perioada după care se poate recupera permisul de conducere diferă și depinde de o serie de factori legați, în cea mai mare parte, de abaterea comisă. Iată când se poate restitui permisul de conducere suspendat:
La expirarea termenului pentru care este suspendat permisul
De regulă, permisul de conducere este restituit șoferului odată cu expirarea perioadei pentru care acesta a fost suspendat. Este cazul șoferilor al căror permis a fost reținut pentru o perioadă de 30 de zile, al celor care au săvârșit abateri ce nu permit susținerea unui test teoretic pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului sau celor care nu fac nici un demers legal pentru a putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare.
La expirarea termenului și în urma susținerii unui test teoretic
Șoferii care comit anumite abateri nu pot solicita reducerea perioadei de suspendare a permisului auto. Mai mult, la expirarea acestei perioade, vor fi nevoiți să susțină un test teoretic pentru a-și recăpăta permisul. Iată ce abateri intră în această categorie:
- Conducerea unui autovehicul de către un șofer aflat sub influența băuturilor alcoolice atunci când fapta este încadrată drept infracțiune;
- Comiterea unui accident soldat cu pagube materiale în urma căruia s-a constatat că șoferul a consumat băuturi alcoolice;
- Trecerea la nivel cu calea ferată atunci când barierele sunt în curs de coborâre sau atunci când sunt pornite semnalele acustice și vizuale;
- Acumularea a 15 puncte de penalizare în ultimul an de la precedenta suspendare a permisului de conducere.
Vezi și 10 sfaturi pentru examenul de permis auto
Cum poți reduce perioada de suspendare a permisului de conducere
Șoferii care au permisul de conducere suspendat pentru 60 sau 90 de zile au posibilitatea să reducă această perioadă la 30 de zile susținând un examen. Iată abaterile pentru care poți solicita recuperarea permisului mai repede:
- Nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale;
- Depășirea sau trecerea pe culoarea roșu a semaforului;
- Nerespectarea regulilor care se referă la prioritatea de trecere;
- Circulația pe sens opus, cu excepția cazului în care se efectuează o manevră de depășire;
- Conducerea sub influența băuturilor alcoolice, atunci când fapta nu este încadrată drept infracțiune;
- Nerespectarea restricțiilor de circulație pe un anumit segment de drum;
Perioada de suspendare a permisului auto se poate reduce și în cazul șoferilor care au depășit cu 50 km/h viteza regulamentară, însă doar prin îndeplinirea a două condiții:
- Viteza cu care șoferul a circulat să nu fie mai mare de 70 km/h;
- Dacă viteza de deplasare a fost mai mare cu 70 km/h, șoferul să nu fi fost sancționat în ultimele 12 luni pentru aceeași abatere.
Trebuie să știi că reducerea termenului de suspendare a permisului o pot solicita doar șoferii cu minimum un an vechime, care în ultimii trei ani nu au mai susținut acest test și care nu au comis nicio abatere în decursul ultimelor 24 de luni.
Acest examen poate fi susținut de mai multe ori, este gratuit și se va ține în reședința de județ unde a fost emis permisul de conducere. După ce șoferul în cauză susține examenul, actele vor fi trimise la IPJ-ul pe raza căruia a fost săvârșită abaterea de circulație.
Pentru a susține examenul trebuie să îndeplinești câteva condiții, și anume:
- Ai fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
- Permisul de conducere a fost obținut cu cel puțin 12 luni înainte de comiterea abaterii;
- În ultimii trei ani de la comiterea abaterii pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare nu ai mai beneficiat de o astfel de măsură;
- În ultimii doi ani de la constatarea contravenției nu ai mai avut suspendat permisul de conducere.
Dacă îndeplinești aceste condiții și vei fi declarat admis, prin răspunsuri corecte date la cel puțin 13 dintre cele 15 întrebări incluse în proba teoretică, perioada de suspendare se va reduce la 30 de zile.
Atenție! Examenul poate fi susținut doar în primele 30 de zile de la suspendare (45 de zile dacă se adaugă și perioada de valabilitate a dovezii de circulație).
Ce acte sunt necesare pentru recuperarea permisului de conducere suspendat
Dacă ai susținut și promovat examenul de redobândire a permisului ți-l vei putea recupera după 30 de zile dacă depui o serie de documente, după cum urmează:
- Copie după dovada de conducere, față/verso;
- Copie carte de identitate;
- Dovadă achitare amendă;
- Cerere-tip, în care soliciți reducerea perioadei de suspendare;
După expirarea celor 30 de zile și după aprobarea cererii, vei putea ridica permisul pe baza dovezii de conducere și a cărții de identitate.
Atenție! Dacă vei comite alte abateri care duc la suspendarea permisului în următoarele două luni de la data restituirii acestuia îți va fi suspendat din nou dreptul de a conduce un autovehicul, iar la termenul inițial se vor adăuga alte 30 de zile de suspendare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro