”Este chiar o enigmă, având în vedere că Londra a condus în mod clar infectările în timpul primului vârf”, spune profesorul David Alexander, de la Institutul pentru Risc și Reducerea Dezastrelor din cadrul Colegiului Universitar din Londra.

În urmă cu șase luni, capitala Marii Britanii a fost lovită puternic de pandemie. Saloanele de spital au fost convertite pentru tratarea pacienților de Covid-19, iar un spital temporar a fost construit din cauza îngrijorărilor că sistemul de sănătate ar intra în colaps.

”Aproape că nu avem cazuri”

Dar doctorii spun că acum situația este diferită.

”Suntem înapoi la normal și aproape că nu avem cazuri de Covid în acest moment”, a declarat un doctor de la un spital londonez, care a dorit să-și păstreze anonimitatea.

Situația este aproape la fel în toate cele 32 de districte ale Londrei, unde numărul de cazuri la suta de mii de locuitori a variat săptămâna trecută de la 5,7 în Bromley până la un maxim de 17,9 în Kensington și Chelsea.

Spre comparație, acest indicator este de 37,3 în Manchester, 28,7 în Leeds și 27,8 în Birmingham, orașe care au impus noi restricții. Alt oraș cu restricții este Leicester.

Alte capitale stau mult mai rău

Capitalele altor țări europene stau mult mai rău decât Londra.

Regiunea Madrid a înregistrat 18.301 cazuri în ultimele 7 zile, iar numărul de cazuri la suta de mii de locuitori este de 274, potrivit New York Times. Din acest motiv, au fost reintroduse unele restricții, în special în zonele sărace ale orașului, locuite, printre altele, de români.

Voluntarii unei asociații oferind măști gratuite pe străzile Madridului | Foto: EPA

Astfel, au fost interzise reuniunile publice mai mari de 10 persoane, participările la nunți, înmormântări, ca și vizitele în grup la muzeu, ce vor fi interzise de luni.

La aceste măsuri se adaugă restricțiile legate de închiderea mai devreme a parcurilor, pentru a limita grupurile de persoane care fumează sau beau împreună, relatează publicația Globalnews.ca.

O altă capitală lovită este Paris. Vineri, regiunea Île-de-France, care include Parisul și zonele învecinate, raporta 2.272 cazuri. De altfel, în fața creșterii numărului de cazuri noi, autoritățile au declarat Parisul ca fiind zonă de risc, impunând zone în care purtatul măștii este obligatoriu în spațiul public.

Numărul de cazuri noi de COVID a crescut puternic în ultima vreme în Paris | Foto: Hepta

Munca de jos, mai periculoasă

Richard Harris, profesor de geografie socială cantitativă la Universitatea Bristol, spune că aceste orașe au caracteristici care nu se găsesc în Londra.

”Factorii economici globali ar putea fi o parte – oamenii cu joburi sunt înapoi la muncă”, spune Harris. ”S-ar putea ca muncitorii din industrie să fie mai expuși”, spune el.

În contrast, este posibil ca mai mulți oameni din Londra să lucreze de acasă sau să fie trimiși în șomaj tehnic. ”Londra este mai mare, mai diversă, are mai multe contacte cu lumea exterioară – mai mulți oameni o tranzitează – și te aștepți ca situația să persiste în anumite forme”, spune profesorul.

Angajate ale unui salon de pedichiură din Londra | Foto: EPA

”Singurul lucru la care mă gândesc este că trebuie să fie rezultatul schimbărilor de tipare de comportament, precum munca de acasă, astfel încât oamenii nu se aventurează prea mult afară”, mai arată el.

Oamenii au fost mai precauți

Aceasta este doar o explicație parțială pentru dr. Derek Groen, lector în simulări și modelare la Universitatea Brunel din Londra.

”Deoarece Londra a fost lovită foarte puternic, oamenii au dorit să respecte mai mult măsurile de distanțare socială, oamenii au fost mai precauți”, spune Groen.

Cu toate acestea, există îngrijorări că Londra rămâne vulnerabilă la un al doilea val.

Un document guvernamental a calculat că în Londra ar putea surveni peste 15.100 de morți în al doilea val, dacă și când acesta va lovi, comparativ cu mai puțin de 9.000 în primul val.

Documentul, care a ajuns în posesia publicației The Observer, acoperă o perioadă de 38 de săptămâni, din iulie 2020 până în martie 2021.

Scenariul guvernamental estimează mult mai multe decese

Scenariul guvernamental prevede o dublare a infecțiilor în august și o alta în septembrie, pentru ca apoi rata să rămână la fel până la vacanța școlară din octombrie.

De asemenea, sunt estimate creșteri rapide în noiembrie și decembrie, înainte de a rămâne un nivel constant în ianuarie. Ulterior, ar apărea o scădere de o cincime până la final de martie.

Acest document a fost criticat ca nefiind folositor, deoarece presupune că n-am învățat nimic din primul val de infecții.

Guvernul a spus că acestea nu sunt predicții, ci informații folosite la planificare.

Al doilea val, mai slab în zonele deja infectate

O similare făcută de Groen și colegii săi pentru șapte districte londoneze arată că un al doilea val de Covid-19 este probabil în ”aproape toate cazurile”, deși ei cred că va fi mai puțin sever decât primul.

Groen spune că, deși Marea Britanie este foarte departe de a ajunge la imunitatea de turmă, focarele vor fi mai mici.

Imunitatea de turmă apare când 60-80% din populație a trecut prin virus sau este vaccinată.

O serie de studii ale Public Health England, o agenție din cadrul Departamentului de Sănătate și Asistență Socială al Marii Britanii, a estimat că 17,5% dintre cetățenii Londrei au avut virusul până la finele lunii iunie. În contrast, estimările sunt de 5-7% pentru Marea Britanie, per total, în vreme ce în anumite regiuni sunt chiar la 3%.

Marea Britanie are 344.000 de cazuri raportate de coronavirus și 41.549 de decese, cele mai multe din Europa, potrivit Worldmeters.info.

Vine mai târziu

Rowland Kao, profesor de epidemiologie veterinară la Universitatea Edinburgh, crede că seroprevalența este una dintre explicațiile pentru care Londra nu are acum o explozie de cazuri, așa cum se observă în orașe precum Glasgow.

Revenirea studenților ar putea complica lucrurile și la Londra | Foto: EPA

Seroprevalența înseamnă proporția din populație care a fost expusă unui anumit patogen.

Londra are cel mai mare nivel de seroprevalență din Marea Britanie.

Chiar dacă numărul de oameni pe care o persoană cu Covid îi infectează rămâne mic, în jur de 1, micile diferențe în seroprevalență înseamnă că în viitor unele zone or să aibă creșteri substanțiale, în vreme ce alte regiuni vor putea ține virusul sub control.

Kao spune că studenții nu s-au întors încă, iar numărul de turiști este mic.

Dar situația s-ar putea schimba până la Crăciun. El nu crede că Londra va scăpa de al doilea val, ci doar că acesta va veni mai târziu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News